Svet

Na Rabu počastili 73. obletnico osvoboditve taborišča Kampor

A.K./STA
11. 9. 2016, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in Zveza antifašističnih borcev in antifašistov Republike Hrvaške sta v soboto pripravili spominsko slovesnost ob 73. obletnici osvoboditve taborišča Kampor na hrvaškem otoku Rab.

Wikipedija

Ob tem so govorniki poudarili, da se grozote vojne ne smejo nikoli pozabiti in da je treba zgodovino prenašati na mlajše.

V Kamporju na otoku Rabu, kjer je bilo v letih 1942 in 1943 koncentracijsko taborišče, so med drugim spregovorili župan občine Kočevje Vladimir Prebilič, predstavnik državnega zbora, poslanec Uroš Prikl, in slovenska veleposlanica v Zagrebu Smiljana Knez.

V imenu Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je spregovoril član predsedstva Janez Alič, ki je spomnil, da je v Kamporju za vedno ostalo 1433 Slovenk in Slovencev, med njimi je bilo tudi veliko otrok, in da je bilo v vseh italijanskih taboriščih med drugo svetovno vojno zaprtih 36.200 Slovencev in Slovenk. Dodal je še, da preživeli taboriščniki niso samo nosilci častitljivega spomina, ampak tudi znanilci vrednot, kot so domoljubje, samozavest, enakost, svoboda in varnost, so sporočili iz Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Skozi koncentracijsko taborišče Kampor je v štirinajstih mesecih in pol, kolikor je obstajalo, šlo okoli 15.000 Slovencev, Hrvatov in Judov. Med vsemi je bilo tudi 1200 otrok. V tem času je v taborišču umrlo blizu 4500 taboriščnikov.

Taborišče so osvobodili na današnji dan, 11. septembra 1943.