Zlati zvoki

Neprecenljiv zapis o Avsenikih

Alesh Maatko
10. 9. 2016, 20.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ljubitelji domačih viž in napevov lahko v teh dneh vzamejo v roke povsem novo knjigo Zlati zvoki – Katalog Avsenikove glasbe, v kateri je zaobjeto vse, kar je bilo doslej izdanega o Avsenikovi glasbi.

Galerija Avsenik
Avtor Aleksi Jercog s Slavkom in Brigito Avsenik.

Galerija Avsenik
Aleksi Jercog je znova poskrbel, da Avsenikova glasba ne bo nikoli pozabljena.

Založba Avsenik namreč predstavlja dvojezični popis življenjskega dela bratov Slavka in Vilka Avsenika. Zlati zvoki  Katalog Avsenikove glasbe obsega 400 strani popisa avtorskega opusa bratov Avsenik, ki ga je Založba Avsenik zaupala dolgoletnemu prijatelju Avsenikove glasbe, Aleksiju Jercogu.

Avtor je že v preteklosti raziskoval Avsenikovo zapuščino skozi dve knjižni monografiji o zgodovini Avsenikove glasbe, in sicer publikaciji S pesmijo našo – 50 let ob Avsenikovi glasbi na Tržaškem in Goriškem ter S polko v svet – Glasbene poti bratov Avsenik. Kot poklon 60. obletnici Avsenikove glasbe je v okviru slovenskega programa RAI pripravil enourni dokumentarni film Spomin – Naših 60 let ob Avsenikovih melodijah. S tem poklonom Avsenikovi ustvarjalnosti je Aleksi Jercog nadgradil svoja raziskovanja na tem področju. V kamero je ujel pričevanja triintridesetih protagonistov Avsenikovih glasbenih poti: od članov družine Avsenik prek glasbenikov in pevcev ansambla do muzikologov, skladateljev, tekstopiscev ter drugih kulturnih in glasbenih delavcev.

Vilko Ovsenik je vesel, da je njegovo in bratovo delo popisano v tej diskografski knjigi in tem velikem katalogu.

Aleksi Jercog, avtor Kataloga Avsenikove glasbe 1953–2016

"Po skoraj treh letih skupnega truda lahko rečem, da imamo v rokah izjemno zanimiv, bogat in estetsko atraktiven knjižni izdelek, v katerem je zaobjeto vse, kar je bilo doslej izdanega o Avsenikovi glasbi."

400 strani

Največji in najobsežnejši projekt pa je diskografija Zlati zvoki, popisana na več kot štiristo straneh. Predstavlja diskografski del (EP-plošče, SP-plošče ter druge glavne albume), katalog skladb (skladbe bratov Avsenik, vključno s skladbami Slavka ml. ter Gregorja Avsenika), tekstopisce, zgodovino ter bibliografijo Ansambla bratov Avsenik.

Gre za slovensko-nemški popis življenjskega dela bratov Avsenik. »Vesel sem, da je moje in bratovo delo popisano v tej diskografski knjigi, v tem velikem katalogu, zbrano na enem mestu. Tako se bo to ohranjajo za naslednje rodove, za vse tiste, ki jih ta glasba zanima in jih bo navduševala še v prihodnje,« je dal popotnico knjigi gospod Vilko Ovsenik. »To prijetno, a vendar ne lahko nalogo sem sprejel septembra 2013. Po skoraj treh letih skupnega truda lahko rečem, da imamo  v rokah izjemno zanimiv, bogat in estetsko atraktiven knjižni izdelek, v katerem je zaobjeto vse, kar je bilo doslej izdanega o Avsenikovi glasbi na diskografskem, notnem in knjižnem področju,« pravi avtor Aleksi Jercog.

Katalog Avsenikove glasbe obsega 400 strani popisa avtorskega opusa bratov Avsenik.