Žalostna obletnica

Leto dni od smrti Slavka Avsenika

R.T.
2. 7. 2016, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Danes je prva obletnica smrti legende narodnozabavne glasbe Slavka Avsenika.

Arhiv Svet24
Slavko Avsenik je bil utemeljitelj narodnozabavne glasbe v Sloveniji.

Danes mineva točno eno leto od smrti legende narodnozabavne glasbe Slavka Avsenika. Slovenskega glasbenega velikana je  vzela huda  bolezen, poslovil pa se je v letu, ko je od nastanka svetovno znane skladbe Na golici minilo 60 let.

Pesem mu je bila položena v zibko

Slavku Avseniku je bila pesem položena v zibko. Doma so imeli kmetijo in gostilno, v kateri  so se zbirali tudi pevci. in glasbeniki vseh vrst.  Čeprav sta brata Slavko in Vilko že v mladosti pri domačem organistu izkazala izjemno glasbeno nadarjenost, so Slavka namenili za kmetijo.

A kmet ni nikoli postal. Raje je prepeval na vasi, igral podoknice s harmoniko, na klavirju zabaval športne kolege v Planici, kjer je poskušal postati smučarski as.

Želja po uveljavljanju v glasbi  ga je  pripeljala v Ljubljano, kjer je kot delavec delal v tekstilni tovarni Tonosa. Že doma so nastajale prve izvirne viže, že v Ljubljani je zložil prve svoje skladbe, ob statvah pa se mu je odprlo nebo. Nastala je skladba Na Golici. Po prvih solističnh nastopih na Radiu Ljubljana sta z Vilkom osnovala trio, zatem znameniti Gorenjski kvartet, iz tega je zrasel kvintet  bratov Avsenik.

Z izjemnimi ljudskimi pevci so Avseniki svoje pesmi  ponesli v svet. Povabili so jih na Radio Celovec. Slavko kmalu ni bil le  ljudski godec, temveč pravi glasbenik, umetnik evropskega slovesa.