Dobro je vedeti

Dopust v lastni režiji

ZPS
2. 7. 2016, 09.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Splet je pri potovanjih povzročil pravo malo revolucijo, saj je lahko vsak svoj potovalni agent. Potovanje v lastni organizaciji ima številne prednosti, seveda pa tudi kakšno slabost. Kako se torej lotiti načrtovanja poti in stroškov?

Arhiv
Najdražje so vozovnice za lete v nedeljo, torki pa so praviloma najcenejši.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili pet osnovnih nasvetov za vse, ki bi radi prihranili.

Letite v torek
Praviloma so cene letalskih vozovnic najnižje, če letite sredi tedna; najcenejši je torek. Najdražje so vozovnice za lete v nedeljo.

Potujte v času zunaj glavne sezone!
Ste prilagodljivi glede terminov? Dobro! Prihranite lahko veliko! Iz Ljubljane v New York boste lahko junija leteli že za približno 550, julija pa za 820 evrov. Avgusta boste za vozovnico do Lizbone odšteli približno 290, maja pa 240 evrov. Občuten prihranek, kajne?

Primerjajte cene hotelov … in se pogajajte!
Z rezervacijo prek spleta lahko prihranimo veliko, a tudi »pravih« turističnih agencij ni treba zanemariti. Spletnih mest za primerjavo cen hotelov je kar nekaj, o cenah pa se pozanimajte tudi v turistični agenciji. Ste že večkrat potovali z isto agencijo? Seznanite jih s ceno, ki bi jo prek spleta dobili za izbrani hotel; pogosto se zgodi, da lahko agencija uredi rezervacijo za še nižjo ceno. Poskusite tudi neposredno v hotelu: včasih lahko eno e-sporočilo prihrani precej denarja.

Najem avtomobila: dobro je poznati pravila
Potujete v glavni sezoni? Potem ni slabo, če avto rezervirate vnaprej. Za najem zunaj sezone se navadno cene nižajo v zadnjih dneh pred odhodom.

Rezervirajte parkirišče!
Najdražje je seveda parkiranje na letališčih, kar lahko občutno podraži potovanje. Poiščite možnosti parkiranja v bližini letališč, na primer prek parkvia.com.

Zakaj potovati sam … in zakaj ne?

Seštejte dobre in slabe plati potovanja v lastni režiji. Plusi slednjega so neodvisnost (čas, kraj in pot prilagajamo svojim željam), urnik (ne preganja nas ura turističnega vodiča), nove izkušnje (drugačni vtisi, možnost spoznavanja novih ljudi), stranske poti (spoznavanje krajev, ki niso zapisani v potovalnem načrtu). Minusi potovanja v lastni režiji pa so dejstvo, da smo ob težavah prepuščeni sami sebi, organizacija, ki nam lahko vzame veliko časa, in borba s stresom, ko na potovanju ne gre vse po načrtih.