EKSKLUZIVNO

Neobičajno stanje ali komu teče voda v grlo

Gabrijel Toplak
2. 7. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mariborske policiste je razburilo domnevno prisluškovanje zasebnim pogovorom v nočni izmeni operativno-komunikacijskega centra, češ da gre za kršitev temeljnih pravic in svoboščin delavcev. Za Svet24 je anonimno spregovoril policist, ki se mu zdi, da zadeva le ni tako nedolžna, kot jo želijo prikazati.

sta
V OKC sprejemajo obvestila in zbirajo podatke o dejanjih, dogodkih in pojavih za delo policije (na fotografiji ljubljanski OKC).

Domnevno prisluškovanje med mariborskimi policisti, ki so povsem po naključju ugotovili, da je naprava, ki bi morala snemati le pogovore na številki 113, v noči z 22. na 23. junij snemala vse dogajanje v prostoru Operativno-komunikacijskega centra (OKC) Policijske uprave Maribor, je te dni osrednja tema v štajerski prestolnici.

Policisti: Ni kriva »škatla«

Posnetki pogovorov v OKC se v Mariboru hranijo 72 ur, istočasno pa naj bi se snemali v Ljubljani, kjer naj bi bili shranjeni dve leti. 

Policisti so prepričani, da ne gre za tehnično napako konzole, kot zatrjujejo na Generalni policijski upravi. Zahtevajo notranjo preiskavo zaradi grobih kršitev temeljnih pravic in svoboščin delavcev. Za Svet24 je anonimno spregovoril eden od policistov, ki mu je delo v tem OKC precej dobro znano. »Trditvam, da je za vse kriva napaka 'škatle', policisti ne verjamejo,« je dejal. Prostor OKC je razdeljen na dva dela. »'Severni' pokriva Maribor in okolico, v 'južnem' bdijo nad območjem do Središča ob Dravi ter Gruškovja. In ravno ta je snemal pogovor med ptujskim policistom in operaterjem. Pri poslušanju posnetka na dispečerski enoti pa so ugotovili, da je posneto vse dogajanje v prostoru OKC,« pripoveduje policist.

Posneta vsa imena

Od 19. do 7. ure zjutraj, torej ves čas nočne izmene, naj bi digitalni sistem Tetra snemal dogajanje v operativno-komunikacijskem centru.

Digitalni sistem Tetra naj bi, ugotavljajo policisti, snemal dogajanje ves čas izmene, torej od 19. do 7. ure zjutraj. »Lahko že kdaj prej, ampak tega nam ni uspelo ugotoviti,« pravi sogovornik in še: »Nič ne bi bilo nenavadno, če pri poslušanju v ozadju ne bi slišali njihovih zasebnih pogovorov. Treba nas je razumeti. Tudi mi, kot verjetno večina običajnih ljudi, na delovnem mestu kakšno rečemo o zasebnem življenju, aktualnih temah. Morda kdaj 'pošimfamo' še kakšnega šefa in podobno. In ravno ti pogovori se bili posneti.« Posnetki naj bi se hranili 72 ur, po tem času pa naj bi jih »povozili« drugi posnetki.

Gabrijel Toplak
V Mariboru je OKC na sedežu policijske uprave v Maistrovi ulici.

Nekomu teče voda v grlo

Anonimni policist: »Tudi mi, kot verjetno večina običajnih ljudi, na delovnem mestu kakšno rečemo o zasebnem življenju, aktualnih temah, kdaj koga 'pošimfamo'.«

»Ali to drži ali ne, ne vem. V podrobnosti te škatle se ne poglabljam. Vem samo, da se istočasno snema še v Ljubljani, kjer so posnetki shranjeni dve leti. Porajajo se nam dvomi, da morda 'naši' posnetki po 72 urah pristanejo v prestolnici,« razmišlja policist. Zdajšnje stanje na Policijski upravi Maribor opisuje kot neobičajno. »Vsi letajo sem ter tja. Opaziti je, da zaradi tega fiaska nekomu od šefov očitno zelo teče voda v grlo. Kot vse kaže, zadeva le ni tako nedolžna, kot jo želijo prikazati,« razlaga sogovornik in se obenem sprašuje, kdo bi imel interes slišati pogovore policistov o njihovem zasebnem življenju. In to povsem razločno. Svojih šefov ne krivi za nastalo situacijo, razen, se sprašuje, če jim tega ni kdo naročil.

Fank jih ni prepričal

Informatik iz Ljubljane, ki je v OKC prišel ravno zaradi te zadeve, jim je v neformalnem pogovoru omenil možnost prisluškovanja. »O prisluškovanju 'od daleč' nam je rekel, da je vse mogoče z ustrezno programsko opremo. Tudi od zunaj je mogoče vdreti v ta sistem,« se spominja pogovora. Na vprašanje, ali se je kaj podobnega kdaj zgodilo tudi v drugih centrih, je dobil odgovor, da takšnega primera še niso imeli. Policist, ki se ne upa razkriti, saj se med drugim boji za svojo službo, se zaveda, da v javnost ne bo nikoli prišel resničen podatek, ali je kdo imel interes prisluškovati. »Če se samo spomnim izjave generalnega direktorja po televiziji, verjamem, da je mnoge prepričal o tehnični napaki, vendar nas, ki delamo s temi napravami, ni. Dvomi se nam porajajo tudi zato, ker so tehniki iz Ljubljane zaključili delo in odšli, vendar so se čez nekaj ur, potem ko so že odšli domov vsi naši šefi, vrnili. Opazili smo, da so 'škatlo' odprli in v njej nekaj iskali. Pri odhodu so nam dejali, da so jih poslali šefi. Kaj so delali, ne bomo mi nikoli izvedeli,« je sklenil sogovornik.