Slovenija

Zaključek akcije Psički za čisto Izolo

tp
1. 7. 2016, 22.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V sklopu svetovnega dneva okolja je Komunala Izola v parke in na zelenice postavila opozorilne table, ki lastnike psov pozivajo, da pobirajo pasje iztrebke. Table so izdelali učenci vseh treh izolskih osnovnih šol.

svet24
Poudarek Izola se ponaša z nazivom psom najbolj prijazne občine.

Akcijo Psički za čisto Izolo je Komunala Izola na pobudo KS Izola staro mesto in v sodelovanju z izolskimi osnovnimi šolami prvič naredila že v letu 2011. Ker se nekateri skrbniki psov še vedno ne držijo pravil pri pobiranju pasjih iztrebkov, so se odločili akcijo ponoviti.

Podprto z več strani

K vnovični akciji so prispevali rezultati ankete o zadovoljstvu občanov s komunalnimi storitvami, ki so pokazali, da neprimeren odnos tistih skrbnikov psov, ki pasje iztrebke puščajo na javnih površinah, še vedno obstaja in upravičeno povzroča slabo voljo med občani. Gre za perečo problematiko, saj pasji iztrebki kazijo videz mesta in okolja. »Aktivnosti Komunale Izola in Občine Izola se osredotočajo predvsem na dvig ozaveščenosti oziroma ravni kulture glede pobiranja pasjih iztrebkov. V sklopu akcije je poleg izdelave opozorilnih tabel v začetku junija na izpostavljenih zelenicah krožil študent, ki je lastnike psov opozarjal na pravilno ravnanje s pasjimi iztrebki in delil vrečke za iztrebke. Akcijo je podprl tudi občinski inšpektorat,« so povedali v Komunali Izola.

Dobrodošli kužki

Izola se sicer ponaša z nazivom psom najbolj prijazne občine, kar pomeni, da so psi v mestu vedno dobrodošli. V občini imajo pasji park in pasjo plažo, poleg tega je v mestu postavljenih kar 17 košev za pasje iztrebke, ki so opremljeni s pasjimi vrečkami. Akcija se je uradno zaključila s podelitvijo priznanj osnovnošolcem za izdelavo opozorilnih tabel. Za popestritev so poskrbeli gledališka skupina SETPS in štirinožni prijatelji, psi reševalci s svojimi skrbniki iz Kinološkega društva obala Koper in terapevtski psi iz društva Tačke pomagačke.