Krvavi spomini

Tomaža je še vedno strah

mr
1. 7. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so te dni preverjali uspešnost zdravljenja več obsojencev, ki so kazniva dejanja zagrešili v neprištevnem stanju.

Arsen Perić
Mladenič je poskus uboja taksista Tomaža Starina zagrešil v stanju neprištevnosti zaradi večletne zlorabe tablet, mamil in alkohola.

Arsen Perić
Našega bralca Tomaža Starina smo obiskali dan po tem, ko je bil izpuščen iz bolnišnice.

Med obravnavanimi je bil tudi komaj 24-letni Vid Lubi, ki je našemu bralcu in taksistu Tomažu Starinu maja predlani v ljubljanskih Dravljah povsem brez razloga s tapetniškim nožem prerezal vrat.

Kot je znano, je Lubi kaznivo dejanje poskusa uboja zagrešil v stanju neprištevnosti zaradi večletne zlorabe tablet, mamil in alkohola, zato mu je sodišče septembra predlani izreklo ukrep obveznega zdravljenja in varstva na mariborski forenzični psihiatriji, kar lahko traja največ pet let ...

 »Ste razvajena mlada oseba, očitno se vam je moralo nekaj takšnega zgoditi in na neki način imate srečo, da ste bili neprištevni, saj je za to kaznivo dejanje zagrožena dolga zaporna kazen,« je med ustno obrazložitvijo sklepa, s katerim so takrat 23-letnega Lubija poslali na psihiatrijo namesto v zapor, dejala ljubljanska okrožna sodnica Deana Fekonja.

Iz mariborske psihiatrije pa so Lubija izpustili že po letu dni zdravljenja, saj je izrazil željo, da bi se zdravil odvisnosti od mamil, česar mu na forenziki niso mogli omogočiti. Sodišče mu je zato odobrilo ambulantno zdravljenje, ki mladeniču, kot je bilo slišati, ustreza, zato je pričakovati, da mu bodo tovrstno zdravljenje znova potrdili. Uradno pa bo Lubi o tem obveščen pisno, predvidoma do konca julija.

arhiv Svet24
Ali bo lahko nadaljeval ambulantno zdravljenje odvisnosti od mamil, bo 24-letni Vid Lubi predvidoma izvedel do konca julija.

V pripravi tožbe za povzročeno nematerialno škodo

Razplet primera pa še vedno ni povsem jasen Lubijevi žrtvi. »Že trikrat se je odločil, da se bo ozdravil odvisnosti, pa si je potem vedno znova dal duška! To so besede psihiatra na obravnavi!« je za Svet24 dejal taksist Starin, ki si od napada še ni povsem opomogel. »Še zmeraj mi je grozno, take reči niso enostavne. Zadnjič sem imel poln taksi mlajših in je en seveda sedel za mano. Sem postal kar poten, ampak sem odpeljal do konca,« je še dejal.

Lubi je Starinu tudi že povrnil 432 evrov za nastalo materialno škodo, in sicer neplačano vožnjo, čiščenje s krvjo onečedenega avtomobila ter obleko, ki so jo Starinu razrezali zdravniki v bolnišnici, ravno pred dnevi pa so našemu sogovorniku odobrili brezplačno pravno pomoč, tako da zdaj že pripravlja tožbo tudi za nastalo nematerialno škodo. 

Arsen Perić
Starin vsak dan še vedno v strahu sede v taksi, ponoči pa sploh ne vozi več.