Nevarnost v Sredozemlju

Prihaja smrtonosna riba

uk
2. 7. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Strokovnjaki so izjemno zaskrbljeni, saj so v Sredozemlju že opazili izjemno nevarno plamenko in verjetno je le še vprašanje časa, kdaj bo ta agresivna riba zašla tudi v Jadran.

Wikipedija
Plamenka

Plamenka lahko krhkemu jadranskemu ekosistemu povzroči hude težave.

Treba je priznati, da je plamenka ena najlepših rib, kar jih poznamo, a za to lepoto se skriva neusmiljeni plenilec. Plamenke so znane po tem, da lahko določen ekosistem popolnoma uničijo. To so izkusili na Karibih, kjer plamenke povzročajo pravi pokol domorodnih vrst. Plamenke so namreč domorodna vrsta v južnem Pacifiku. 

Pobeg iz akvarijev 

Na Karibih so se težave začele, ko je med hurikanom Andrew šest plamenk ušlo iz akvarija, še nekaj pa so jih izpustili ljudje, ki se niso zavedali, kakšno škodo bodo s tem povzročili. Plamenke v tem delu sveta nimajo naravnih sovražnikov, razmnožujejo pa se izjemno hitro, saj ena samica izleže dva milijona jajc na leto. In na žalost so ribe zdaj opazili tudi v Sredozemlju, kjer je zgodba podobna kot na Karibih.

Strup

Plamenke imajo 13 med seboj ločenih bodic, ki vsebujejo strup, ki ga proizvajajo posebne žleze ob bodicah. Riba sicer do plavalcev ni posebej agresivna, vendar je plenilec iz zasede in nesrečni kopalec lahko nevede stopi nanjo. Sam vbod ni nujno smrtonosen, je pa izjemno boleč in zaradi tega lahko pride do utopitve, če človek ne pride pravi čas na obalo.

Strup je smrtonosen, če se pojavi še alergijska reakcija. Prizadeti lahko bruha in ima težave z dihanjem. Prav zato strokovnjaki svarijo pred to ribo, ki jo bo verjetno nemogoče popolnoma odstraniti. Na Karibih se že dlje časa trudijo, da bi ribo izkoreninili iz ekosistema, a so bili vsi poskusi do zdaj neuspešni.