ČRNI SCENARIJ

Janez po umoru očima poskušal soditi še sebi

Robert Marin
2. 7. 2016, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje 24-letnemu Janezu Žurgi, ki mu tožilci očitajo umor svojega očima, 61-letnega Dušana Stražiščarja.

arhiv Svet24
Incident, ki je pretresel Rakek, se je zgodil 17. decembra lani na Postojnski cesti, v hiši pokojnika in obdolženčeve mame.

Vprašanje obdolženčeve prištevnosti v kritičnem času bodo podrobneje razčiščevali v začetku septembra.

Senat predsedujočega Gorazda Fabjančiča je zaslišal sodnega izvedenca medicinske stroke Edvarda Kralja, ki je podrobneje spregovoril o poškodbah pokojnika in obdolženca, ter tako imenovano strokovno pričo, psihiatra Petra Preglja, ki je o Žurgi izdelal sodno mnenje v neki drugi kazenski zadevi.

Incident se je zgodil 17. decembra lani na Postojnski cesti na Rakeku, v hiši pokojnika in obdolženčeve mame. Po besedah izvedenca Kralja številne tope poškodbe ter ureznine na Stražiščarjevem truplu kažejo, da je napad trajal »nekaj časa«, vendar rane niso bile smrtne. Da obračun ni bil kratek, pa po besedah Kralja kaže tudi dejstvo, da je bila spalnica povsem razmetana, televizor prevrnjen, kri pa pravzaprav po vseh stenah, elementih in na tleh. Za 61-letnika je bila po oceni izvedenca usodna zadušitev, smrt je nastopila med 6. in 8. uro zjutraj. Kralj je mnenje podajal ob pregledovanju fotografij ran pokojnika, Žurga si je medtem zatiskal ušesa, pogled usmeril v tla, sodnika Fabjančiča pa večkrat prosil, ali lahko že konča.

Kralj ovrgel zagovor obdolženca

15-krat je obtoženi svojega očima zabodel s kuhinjskim nožem, in sicer v vrat, obraz, roke in prsni koš, rane pa po mnenju obducenta niso bile usodne.

Izvedenec Kralj je spregovoril tudi o poškodbah obdolženca in ovrgel njegov zagovor, da se ga je očim lotil z nožem, a mu ga je nekako uspelo izpuliti iz rok. Kralj je pri obdolžencu naštel štiri ostre poškodbe na dlani in šest topih poškodb, in sicer odrgnino na lasišču, prasko na vratu, prasko na desnem stegnu, odrgnino pod desnim kolenom ter rdečini na obeh golenih. Po besedah Kralja so vse rane površinske, gre za »praskice« in »pikice na dlani, ki pa niso videti kot obrambne poškodbe«. Izvedenec je sicer še povedal, da Žurga in Stražiščar v kritičnem trenutku nista bila pod vplivom alkohola, mamil ali zdravil. Kot je še bilo slišati, je bil pokojni kronični srčni bolnik, njegova bolezen pa po oceni Kralja v ničemer ni prispevala k nastopu smrti.

Razhajanja glede obdolženčevih motenj

15-krat je obtoženi svojega očima zabodel s kuhinjskim nožem, in sicer v vrat, obraz, roke in prsni koš, rane pa po mnenju obducenta niso bile usodne.

Psihiater Peter Pregelj, ki je bil zaslišan kot strokovna priča, pa je Žurgo marca letos kot sodni izvedenec vzel pod drobnogled v kazenskem postopku pred Okrajnim sodiščem v Ilirski Bistrici, kjer se je 24-letnik na zatožni klopi znašel zaradi odvzema motornega vozila. Takrat je Pregelj pri Žurgi zaznal tri psihične motnje, in sicer shizoafektivno motnjo, neopredeljivo osebnostno motnjo ter škodljivo uživanje psihoaktivnih snovi, zaradi česar je ocenil, da ni sposoben spremljati obravnav. Pozneje so v tem postopku dognali, da je Žurga tudi avto ukradel neprišteven, in ga namesto v zapor poslali na psihiatrijo, vendar pa sklep še ni pravnomočen, zato je še vedno v priporu, kjer je, kot je bilo slišati med obravnavno, januarja letos poskušal narediti samomor.

Glede na to, da v tem postopku po uradni dolžnosti postavljeni izvedenec pri Žurgi ni zaznal shizoafektivne motnje, je obramba predlagala postavitev novega sodnega izvedenca, sodišče pa je predlogu ugodilo. Vprašanje obdolženčeve prištevnosti v kritičnem času bodo podrobneje razčiščevali v začetku septembra. Za zdaj v obtožnici piše, da je Žurga umor zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, v zločin pa ga je po navedbah tožilstva vodila predvsem maščevalnost. Na očima naj bi se spravil, prepričan, da mu je ta v desetih letih skupnega bivanja milo rečeno uničil življenje, da je zaradi njega tudi duševno zbolel, dojemal pa ga je tudi kot oviro do materine ljubezni in denarja.

Po umoru odšel na morje

Tožilci Žurgi očitajo tudi odvzem motornega vozila in tatvino registrskih tablic. Po umoru je namreč vzel ključe očimovega chevrolet kalosa in se odpeljal proti Kopru. Med potjo na Obalo se je ustavil na bencinskem servisu v Kozini, kjer je s parkiranega volkswagen passata odmontiral registrski tablici in ju namestil na ukradenega chevroleta. A vest mu očitno ni dala miru, kaki dve uri po zločinu je iz telefonske govorilnice v avtokampu v Ankaranu poklical policijo in počakal na prihod patrulje.