Izredne razmere

Blokada Luke Koper - škoda v milijonih evrov

E.R./STA
2. 7. 2016, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zaradi blokade v Luki Koper je tovorni promet na slovenskem železniškem omrežju popolnoma ustavljen. V pristanišče dovolijo le tovornjakom s pokvarljivim tovorom.

STA
Spontani upor v pristanišču še vedno traja, delovni procesi pa so še vedno onemogočeni.

Vsak dan to za skupino Slovenske železnice (SŽ) pomeni okrog 700.000 evrov izgube, so sporočili iz SŽ.

Zaradi nadaljevanja blokade v Luki Koper je tovorni promet na slovenskem železniškem omrežju popolnoma ustavljen, so sporočili iz Slovenskih železnic. Zaradi razmer na omrežju so omejili tudi dostop vlakov na slovensko železniško omrežje.

Tam so že v petek oblikovali krizni štab, ki redno spremlja razmere. Obenem so pozvali k čimprejšnji normalizaciji razmer, saj že prihaja do gospodarske škode.

Zaradi včerajšnje blokade je v pristanišču ostalo tudi šest vlakovnih kompozicij pripravljenih za odvoz blaga. Med tem ko 40 vlakov ni moglo v pristanišče,« je sporočil predstavnik Luke Koper Sebastjan Šik.

Iz Luke Koper so medtem sporočili, da spontani upor v pristanišču še vedno traja, delovni procesi pa so še vedno onemogočeni. Vsi vhodi in izhodi v pristanišče so blokirani. Prehod uporni zaposleni dovolijo le tovornjakom s hitro pokvarljivim blagom.

"Cerar naj pride v Luko!"

Uprava družbe in ožje vodstvo družbe ugotavljata, da se zaposleni z njimi ne želijo pogovarjati, saj so njihove zahteve usmerjene izključno na predsednika vlade Mira Cerarja, od katerega pričakujejo prihod v Luko.

Prizadet tudi cestni tovorni promet 

V SŽ so že v petek uvedli mednarodno omejitev vstopov vlakov na slovensko železniško omrežje. 
Trenutno je po pojasnilih Luke v pristanišču privezanih pet ladij, dve pa čakata na sidru. Zaradi blokade je v pristanišču ostalo tudi šest vlakovnih kompozicij pripravljenih za odvoz blaga, medtem ko 40 vlakov ni moglo v pristanišče.

Poleg železniškega prometa je prizadet tudi cestni tovorni promet. Dostop do Luke Koper je za tovorna vozila namreč še naprej onemogočen, tovornjake pa izločajo na primorski avtocesti na počivališče Ravne pri Kozini, od Črnega Kala proti Kopru pa jih razvrščajo na odstavni pas.

 Podrobnejših ocen škode na SŽ za zdaj še ne morejo podati.