General

Gotovina tudi na filmu in v TV nadaljevanki

M.K./STA
9. 9. 2016, 16.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Hrvaška radiotelevizija (HRT) je danes podpisala pogodbo s producentsko hišo Kiklop film o snemanju celovečernega filma in nadaljevanke o upokojenem hrvaškem generalu Anteju Gotovini.

Reuters
Haaško sodišče je leta 2012 oprostilo Gotovino obtožb za vojne zločine, ki so bili storjeni med in po vojaški operaciji Nevihta leta 1995.

Film in nadaljevanka v osmih delih o življenju Gotovine bosta naslovljeni General. Scenarist in režiser bo starosta hrvaškega filma Anton Vrdoljak.

Vrdoljak je ob današnjem podpisu pogodbe izpostavil, da celovečerec ne bo imel politične dimenzije, temveč se bo ukvarjal z življenjem generala Gotovine, ki "ni bilo brez napak", je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Ni ameriškega dramatika, ki bi si lahko izmislil dele življenja, kot jih je imel Gotovina," je danes dejal Vrdoljak. "Gotovina je zelo neobičajen človek in to želimo prikazati v filmu. Je bil neizmerno pogumen in kot vsi mladi ljudje avanturist," je izjavil in dodal, da se z Gotovino poznata še iz časov vojne na Hrvaškem.
Napovedal je, da bodo film snemali na različnih lokacijah v Evropi, Afriki in Južni Ameriki, kjer je bil Gotovina kot pripadnik francoske tujske legije. Poudarek bo na njegovi vlogi v vojni na Hrvaškem.

Haaško sodišče je leta 2012 oprostilo Gotovino obtožb za vojne zločine, ki so bili storjeni med in po vojaški operaciji Nevihta leta 1995.

Po vložitvi obtožnice leta 2001 je Gotovina pobegnil. Prijeli so ga štiri leta kasneje na Kanarskih otokih. Po izpustitvi se ukvarja z gojenjem tun na območju Zadra, kjer se je leta 1955 tudi rodil.

Vrdoljak je poudaril, da Gotovina zavrača avtorske pravice za film, "ker si ne predstavlja, da želi nekdo plačati, da bi posnel film o njem".

Režiser je dejal, da ne vedo, kdaj bodo začeli snemati film in nadaljevanko niti kdaj bosta dokončana.
Ni še znano niti, koliko bo projekt stal. Hrvaški avdio-vizualni center (Havc) bo prispeval 4,2 milijona kun (550.000 evrov).