Festival Ljubljana

FOTO: Mariborski Gusar osvojil prestolnico

b.p.
12. 9. 2016, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Dvorana Cankarjevega doma je v zadnjih dneh Festivala Ljubljana gostila Opero in balet SNG Maribor. Štajerski baletni ansambel je predstavil romantični balet v treh dejanjih z naslovom Gusar.

mediaspeed
Baletna predstava Gusar je bila prava poslastica za vse ljubitelje baleta.

Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana

"Ponosen sem, da smo lahko spet gostili štajerski baletni ansambel, ki je tokrat predstavil romantični balet v treh dejanjih z naslovom Gusar."

Byronov ep v verzih Gusar (The Corsair) iz leta 1814 poudarja romantično navdihnjenost nad eksotičnimi kraji, kjer se je čas pogosto ustavil v brezkončnosti trenutka in kjer so se lahko uresničile tudi največje fantazije. V pesnikovem delu se kaže v upodobitvi ladijskega kapitana Conrada, ki ga je družba izgnala in ga tako prisilila v piratstvo. Nenavaden obrat usode – ugrabitev lepotice Medore, v katero se Conrad zaljubi – postavi ljubimca pred novo preizkušnjo. Da bi osvojil Medoro in jo osvobodil iz suženjstva paše Seida, Conrad s svojimi prijatelji načrtuje napad na pašev harem in se poda na vznemirljivo pustolovščino.

Romantični balet, ki ga je po Byronovi pripovedi v verzih ustvaril Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges leta 1855, je prvi koreografiral Joseph Mazilier na glasbeno partituro Adolpha Adama, ki se je petnajst let pred praizvedbo Gusarja že proslavil z izvirno glasbo baleta Giselle. Balet je prvič v celoti na slovenskih tleh predstavila mariborska produkcija aprila letos, v plesni kreaciji priznanega latvijskega baletnega ustvarjalca, koreografa in plesalca Aivarsa Leimanisa.