Na slovensko-avstrijski meji

Incident: Avstrijci so jih naskrivaj nagnali v Slovenijo?

T.L.
12. 9. 2016, 14.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na meji so se "udarili" slovenski policisti in avstrijski varnostni organi. Slovenska stran pravi, da so Avstrijci kršili meddržavni sporazum .

Profimedia

Iz mariborske policijske uprave so poslali pojasnila glede včerajšnjega dogajanja na avstrijsko-slovenski meji. Kot so zapisali, so jih avstrijski varnostni organi ob 13.55 uri obvestili, da so na območju Plača prijeli devet oseb, ki bi naj nedovoljeno vstopile iz Slovenije v Avstrijo ter da jih bodo zavrnili nazaj v Slovenijo.

Ker pa so bili tujci prijeti izven območja mejnega prehoda na t.i. zeleni meji, so slovenski policisti do avstrijskih varnostnih organov zahtevali, da za navedene osebe pošljejo pisno najavo na podlagi Sporazuma med vladama obeh držav o prevzemu oseb na skupni meji. Na podlagi dokazov, ki bi jih morala avstrijska stran posredovati slovenskim policistom, bi se nato odločalo, ali bo Slovenija tujce v skladu s sporazumom prevzela ali ne. 

Nato pa so okoli 19. ure slovenski policisti na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj opazili gibanje skupine oseb iz smeri Avstrije v smer Slovenije. Ko je skupina vstopila na teritorij Slovenije, so policisti izvedli identifikacijske postopke in z zbiranjem obvestil ugotovili, da gre za opisano skupino tujcev, ki so jo Avstrijci prijeli na območju Plača. Ugotovili so tudi, da so tujce v našo državo napotili prav avstrijski varnostni organi.  

Slovenska policija je v dosedanjih postopkih ugotovila, "da je dejanje avstrijskih varnostnih organov nedopustno in brez vsake pravne podlage. Zaradi opisanega nespoštovanja predpisanih protokolov bomo vse te tujce poizkušali, v skladu s Sporazumom med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Avstrije o prevzemu oseb na skupni meji, vrniti v Republiko Avstrijo."