Festival Ljubljana

Zadnji poklon za ruske baletnike

b.p.
16. 9. 2016, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Z baletno predstavo Up and Down, ruskega Akademskega državnega baleta Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga, se je zaključil 64. Festival Ljubljana. Seveda pa ni šlo brez zaključne zabave.

mediaspeed
Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga je s predstavo Up & Down navdušil obiskovalce Festivala Ljubljana.

Boris Eifman je eden izmed največjih svetovnih koreografov, ki so ustvarili svojstven baletni univerzum. Upravičeno ga označujejo kot koreografa filozofa, bolj subtilna opredelitev, ki natančno ujame estetsko individualnost velikega baletnega mojstra, pa bi bila koreograf psihoanalitik.

mediaspeed
Darko Brlek, direktor Festivala:

"Ljubljana Balet Up & Down nas je opomnil na usodne posledice, ki si jih človek lahko povzroči, ko izda sam sebe."

Eifman namreč verjame, da orodje baleta odpira plesnemu ustvarjalcu resnično neomejene raziskovalne možnosti, zato se potopi v neznane globine notranjih svetov svojih likov in prodre v najbolj skrite kotičke njihove podzavesti. Balet Up & Down je kvintesenca psihoanalitične raziskave koreografa. Vzponi in padci likov se dogajajo v čudoviti dobi jazza – neustavljivem prazniku življenja.

Boris Eifman s plesalci je za Festival Ljubljana pripravil mojstrsko poustvaritev dobe svobode, čutnosti in hedonizma, pri tem pa izpostavlja temeljno sporočilo: »Kdor pozabi na svoje poslanstvo in izniči lasten talent, je pogubljen, uničuje ga kompromis z zahrbtnim svetom, polnim skušnjav. Balet Up & Down želi opomniti na usodne posledice, ki si jih človek lahko povzroči, ko sam sebe izda.«

In boljšega zaključka, kot je bil ruski balet, si Ljubljana ne bi mogla zamisliti, s čimer se strinjajo tudi številni znani obrazi, ki so uživali v kulturnem večeru, piko na i pa je dodala tudi velika zabava za povabljence, ki se je zavlekla do jutranjih ur.

mediaspeed
Na zaključku nista manjkala niti šefinja protokola RS Ksenija Benedetti in igralec Boris Cavazza.