Arso opozarja

Pri Kozini poplavilo šolo in knjižnico

M.K.
16. 9. 2016, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ponekod na Primorskem in Notranjskem močni nalivi in sunkovit veter že povzročajo težave, poroča spletna stran uprave za zaščito in reševanje. Meteorna voda zaliva kletne prostore hiš, močan veter pa odkriva strehe. Arso opozarja pred krajevno močnejšimi nalivi.

Regional Express
Slika je simbolična.

Na območju Hrpelje – Kozina je poplavilo objekt v obrtni coni in regionalno cesto. Poplavilo je tudi klet osnovne šole v Hrpeljah. Na Kozini je meteorna voda poplavila tamkajšnjo knjižnico.

V naselju Hrušica pri Ilirski Bistrici je sunkovit veter odkril streho objekta. O vetrolomu poročajo tudi iz kraja Ritomeče.

Kot je razvidno s spletne strani prometnoinformacijskega centra, voda ovira promet tudi na nekaterih prometnicah. Med drugim na delu Reške ceste v Kozini promet zaradi poplav poteka izmenično enosmerno.

Voznike opozarjajo, naj v primeru močnejših nalivov, neviht ali toče svojih vozil ne ustavljajo v predorih, pod nadvozi ali viadukti.

O velikem neurju poročajo tudi iz hrvaške Istre, kjer se je vreme razbesnelo okoli 13. ure. Prebivalce polotoka so presenetile obilne padavine in veter, najhuje je bilo v Poreču.

Arso razglasil oranžno stopnjo ogroženosti

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bodo popoldne, zvečer in v noči na soboto v zahodni, jugozahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji ob nevihtah krajevno možni močnejši in dolgotrajnejši nalivi. Arso ob tem opozarja, da so na teh območjih zaradi nalivov možni tudi hitri porasti in razlivanja hudourniških voda.

Za zahodno in južno Slovenijo so tako za danes in soboto zaradi močnejših nalivov razglasili oranžno stopnjo ogroženosti, zaradi možnih porastov hudourniških voda pa rumeno opozorilo. Ob večerni plimi lahko morje v manjšem obsegu poplavi najnižje dele obale, so zapisali na spletni strani agencije.

Vreme po državi bo sicer danes spremenljivo do pretežno oblačno, z izjemo vzhodne Slovenije, kjer bo večinoma sončno. V zahodnih ter ponekod v osrednjih in južnih krajih bo občasno deževalo, v bližini morja bodo možne tudi posamezne nevihte. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25, v vzhodnih krajih do 28 stopinj Celzija.

Zvečer se bodo padavine z nevihtami od zahoda okrepile in ponoči prehodno zajele vso Slovenijo. Ob morju bo pihal okrepljen jugo.

V soboto bo na vzhodu sončno in večinoma brez padavin. Drugod bo spremenljivo oblačno z občasnimi plohami ali nevihtami. Pihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 17 do 23, ob morju in na vzhodu do 25 stopinj C.

V nedeljo in ponedeljek bo pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Nekoliko hladneje bo.