Gospodarska promocija

Slovenski gospodarstveniki v emiratih

E.R.
16. 9. 2016, 15.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V okviru vladno-gospodarske delegacije bo prihodnji teden v Združene arabske emirate odpotovalo več kot 40 slovenskih podjetij, med njimi 23 s področja turizma.

sta
Maja Pak, direktorica Slovenske turistične agencije

rihodnji teden, 21. in 22. septembra, bo ob priložnosti uradnega obiska ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška v Združenih arabskih emiratih organiziran obisk kar 41-ih slovenskih podjetij. Več kot polovica v delegaciji udeleženih slovenskih podjetij – 23 podjetij - je s področja turizma.

Ob tokratnem/prvem vladno-gospodarskem obisku, ki ga poleg Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo organizirajo še Javna agencija SPIRIT Slovenija (SPIRIT Slovenija), Slovenska turistična organizacija (STO) in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), se bo kar 41 slovenskih podjetij, med njimi 23 s področja turizma, srečali s pomembnimi podjetji iz Združenih arabskih emiratov, ki se zanimajo za poslovno sodelovanje s Slovenijo.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je povedal, da je »trg ZAE perspektiven trg za Slovenijo, zato so Slovenska turistična organizacija (STO) in številna podjetja začeli intenzivirati promocijske aktivnosti. Verjamemo namreč, da imamo za ta trg odličen produkt – izjemno zeleno, raznoliko državo, bogato z vodami. Slovenija je z ZAE povezana preko letališč Zagreb, Dunaj, Frankfurt in iz Benetk. Želimo pa si neposredne povezave, ki se bo obrestovala v večjih turističnih in gospodarskih tokovih med državama. Vlada Republike Slovenije pa si želi v Slovenijo privabiti več investicij. Za vlado so vse investicije pomembne, tako tuje kot domače. Tuje neposredne investicije (TNI) pa so pomemben dejavnik mednarodnega sodelovanja in gospodarske rasti. Slovensko poslovno okolje ima namreč številne prednosti. Od kvalitetne delovne sile, odličnega geostrateškega položaja, učinkovitosti ter prilagodljivosti proizvodnih podjetij, pregledne poslovne zakonodaje, do nizkega davka na dohodek pravnih oseb in številnih davčnih olajšav.«

Mag. Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS: 
»Tokratna vladno gospodarska delegacija v Dubaj je po udeležbi ena najštevilčnejših v letošnjem letu. To je jasen pokazatelj, da se slovenski gospodarstveniki zavedajo velikih, še neizkoriščenih poslovnih priložnosti v Zalivu. Ob sicer še vedno ugodnih razmerah na naših tradicionalnih trgih, je njihov interes po razpršitvi izvoznih aktivnosti ter širitvi sodelovanja na druge poslovne centre sveta povsem razumljiv. Po drugi strani gospodarstveniki, pa tudi odločevalci iz ZAE v zadnjem obdobju iščejo nova, manj poznana, a hkrati dosegljiva, poslovna tržišča in turistične destinacije. Želimo si, da bi Slovenijo prepoznali kot tak skriti dragulj. 

Varna, butična, zelena Slovenija 

Direktorica STO, Maja Pak, bo prisotnim na dogodku v Dubaju Slovenijo predstavila kot butično in varno zeleno, aktivno in zdravo destinacijo v osrčju Evrope s turističnimi produkti visoke dodane vrednosti. Ob tem je Pakova povedala, da število turistov iz Združenih arabskih emiratov v Sloveniji v zadnjih letih narašča. Združeni arabski emirati  za slovenski turizem predstavljajo nadaljnji velik potencial, kar dokazuje kar 23 slovenskih podjetij s področja turizma, ki se bodo udeležila vladno-gospodarske delegacije v Dubai. 

Evropo obišče vse več turistov iz Združenih arabskih emiratov, pri čemer ti na potovanjih dajejo prednost ogledom mesta z možnostmi nakupov ter obiskom kulturnih znamenitosti, potovanja pa radi združijo z obiskom prijateljev in sorodnikov. Med turističnimi produkti, po katerih turisti iz te države najpogosteje povprašujejo, sta zdraviliška in wellness ponudba, vse pogosteje pa povprašujejo tudi po novih, manj znanih destinacijah, ki jih odlikuje zelena, neokrnjena narava in bogastvo voda, kar hkrati predstavlja ključno konkurenčno prednost Slovenije kot turistične destinacije na tem trgu. 

"Slovenijo bomo predstavnikom pomembnih turističnih agencij in organizatorjev potovanj iz Združenih arabskih emiratov predstavili kot varno butično deželo z edinstveno neokrnjeno naravo s poudarkom na izrednem vodnem bogastvu, kjer izstopa bogastvo mineralnih voda in nanje navezujoče se ponudbe slovenskih zdravilišč. Izpostavili bomo možnosti aktivnega oddiha ter možnosti športnih priprav v odličnih klimatskih razmerah, s predstavitvijo Ljubljane kot glavnega mesta in nosilke naziva zelena prestolnica Evrope ter Maribora pa navdušili za obisk številnih kulturnih znamenitosti in dogodkov,« je povedala Pakova.