Glasba

Pevka Lidija Kodrič praznuje 80 let

A. M. / STA
30. 6. 2024, 16.27
Posodobljeno: 30. 6. 2024, 16.29
Deli članek:

Pred 80 leti se je na Gorenjskem rodila slovenska pevka zabavne glasbe Lidija Kodrič, ki je glasbene lovorike začela pobirati leta 1969 na Slovenski popevki s pesmijo Neizpeta melodija.

Alesh Maatko, Mediaspeed
Lidija Kodrič

Rojena v Kranju, se je pevka v času študija za nekaj let preselila v Ljubljano, kasneje pa več kot dve desetletji preživela v Beogradu. Glasbeno kariero je pričela leta 1962, ko je debitirala na Festivalu narečnih popevk Katedra s pesmijo Moja mala tiha sreča.

Kodrič je prvo večjo nagrado prejela leta 1969 na Slovenski popevki s pesmijo Neizpeta melodija Damjana Tozona in Mirjam Tozon. Za glasbeni nastop je prejela prvo nagrado občinstva.

Leto kasneje se je s skladbo Ti si moj pravi človek znova povzpela na zmagovalno stopničko istega tekmovanja, ko so nastopajoči prejeli drugo nagrado strokovne žirije. Pesem Ti si moj pravi človek avtorjev Atija Sossa in Branka Šömna je zapela s slovensko vokalno-instrumentalno zasedbo Bele vrane v alternaciji z italijanskim pevcem Giannijem Nazzarom.

Leta 2004 je s pesmijo Tvuoje uorglice v Mariboru znova zmagala na Festivalu narečnih popevk, na katerem je na najvišjo stopničko stopila že leta 1962. Leta 2006 je na istem festivalu zmagala še s pesmijo Forza, fešta!. Zmago sta ji namenila tako občinstvo kot strokovna žirija.

Nekaj let je bila članica srbske glasbene skupine One i oni, ki je bila priljubljena v časih nekdanje Jugoslavije. Skupino je leta 1971 ustanovil Minja Subota, zasedbo sta poleg Kodrič in Subote sestavljala še Daliborka Stojšić in Boba Stefanović. Po velikem uspehu s pesmijo Obriši solze draga je skupino zapustil Stefanović, na njegovo mesto pa je prišel Žarko Dančuo. Med drugim so izdali pesmi More i mornari, Sto je babi milo in Aždaja Svome Čedu Tepa.

Kot je dejala v nedavnem intervjuju, jo je vedno klical Maribor, kamor se je preselila leta 1992. V štajerski prestolnici so s prijateljicama Nado Ravter in Ireno Geržina pred leti ustanovile prireditev Poklon Ezl eku, ki se še danes odvija na Grajskem trgu, med kavarno Astoria in Mariborskim gradom.

Legenda slovenske glasbene scene svojo ljubezen do petja in nastopanja z občinstvom deli še danes. Nastopala je na glasbenih prireditvah, kot so Pesmi naše mladosti z glasbeno skupino Prifarci ter Big Bandom Grosuplje in Poletni večeri pri Dolenjcu. Svoj pevski talent je dokazala tudi leta 2009, ko je na podelitvi Ježkove nagrade, ki jo je takrat prejel šansonjer Lado Leskovar, odpela duet s slovenskim raperjem Zlatkom.