Intervjuji

Tanja Volmut in Božidar Bulat: Bolj ko se tekma razvija, bolj trpijo glasilke

Alesh Maatko
1. 7. 2024, 07.00
Deli članek:

Iskreno o zakulisju, navijačih in vsem, kar spada k največjim nogometnim zgodbam!

Damjan Žibert
Božidar in Tanja stavita, da se bo v nemški metropoli na koncu prvenstva veselila uveljavljena velesila.

Prekaljeni športni novinar, nogometni poznavalec in ponosni oče dveh otrok. Novinarka, ki slovi po kakovostnih reportažah, ljubiteljica nogometne zelenice in ponosna Prekmurka. Popovca Božidar Bulat in Tanja Volmut te dni poročata iz Nemčije, kjer se odvija odmevno evropsko prvenstvo v nogometu. Eden z zelenice, druga iz navijaških con. Vsak večer v oddaji 24UR pa gledalcem POP TV prenašata nepozabne trenutke in občutke evropskega nogometnega spektakla. 

Nogometno prvenstvo v Nemčiji je v polnem teku. Kakšne so vajine izkušnje do tega trenutka?

Oba: Gre za unikatno izkušnjo, saj na takšnem tekmovanju še nisva bila. Hkrati imava priložnost na prizoriščih neposredno spremljati tako našo reprezentanco kot naše navijače. Do sedaj je izkušnja presegla pričakovanja.

Kaj pa organizacija in varnost?
Tanja: Gostitelji so Nemci, stereotip, da so zelo organizirani, drži. Vse je predvidljivo, le držati se moraš reda. Varnost je močno poostrena, obstajajo teroristične grožnje, vedno je možno, da pride do pretepov med navijači. Naši reprezentanti in navijači se počutijo varne.

Kako bi opisali navijaško kulturo na tem nogometnem prvenstvu?
Božidar: Z izjemo manjših incidentov je navijaška kultura za zdaj na zavidljivi ravni. Zanimivo je, da v zaprtih navijaških conah brez izgredov skupaj rajajo podporniki reprezentanc držav, ki imajo sicer na političnem parketu precej nerešenih vprašanj.

Kateri navijači so po vašem mnenju najbolj strastni in zakaj?
Tanja: Najbolj so se nama v spomin vtisnili Škoti, ti tradicionalno hodijo na velika tekmovanja. So zelo prepoznavni, kilti so pravi magnet. Zelo glasni so tudi Hrvati, najmočneje pa v avtomobilih trobijo Turki in Albanci.

Damjan Žibert
Tanja Volmut pravi, da je v Nemčiji na prvenestvu vse predvidljivo, le držati se moraš reda.

Kako pomembno je za navijače, da lahko v živo spremljajo svoje ekipe na prvenstvu?
Oba: Zelo pomembno. Za to žrtvujejo dopust, najemajo posojila. Tega, kar lahko doživijo na prizorišču, jim noben medij ne more povsem prenesti v njihove dnevne sobe. Lepo je videti, da se na turnejo po evropskem prvenstvu podajajo kar cele družine.

Kakšno pa je vzdušje na stadionih, o katerih lahko doma le sanjamo?
Božidar: Nemški stadioni so moderni, izjemno akustični. Praviloma so vedno razprodani. Bolj ko se tekma razvija, bolj trpijo glasilke. Proti koncu nihče več ne sedi. Ko pade gol, se objemaš z ljudmi, ki jih še nekaj sekund prej sploh poznal nisi.

Ste bili tudi sami kdaj na podobnem prvenstvu kot navijač?
Oba: Še nisva bila ne na evropskem ne na svetovnem prvenstvu. Sva pa oba večkrat poročala s finala Lige prvakov. A navijanje za klub ni tako pristno kot navijanje za reprezentance.

Kakšen je pa po vajinem mnenju vpliv nogometnega prvenstva na lokalno gospodarstvo in turizem v Nemčiji?
Božidar: Ta vpliv je ogromen. Igralo se bo kar 51 tekem, stadioni v povprečju sprejmejo po 50 tisoč gledalcev. Vsi ti morajo nekje spati, jesti, domov odnesti spominek. Šport je biznis, na takšnih dogodkih je veliko mreženja, vedno so prisotni vidni politični in gospodarski predstavniki držav udeleženk.

Kakšen pa ima vpliv na družbene medije, kjer dejansko vsi delijo (skoraj) vse?!
Tanja: »Euro is the place to be!« Družbeni mediji so, hočeš nočeš, pomemben dejavnik sodobnega načina življenja. To dodobra izkoriščajo vplivneži, marsikdo si je prav z objavami na družbenih omrežjih z velikih tekmovanj ustvaril kariero. Lep primer povedanega je Hrvatica Ivana Knoll.

Kako se po vajinem mnenju medijsko pokrivanje prvenstva spreminja z napredkom tehnologije?
Oba: Občutno. S sodobno tehnologijo si stalno »online«, gledalci, bralci si želijo vedno več, tudi iz zakulisja. Po svoje ti sodobna tehnologija delo olajša, saj pospeši delovni proces. Z veseljem pripravljava tako vsebine, ki jih gledalci in bralci dobijo sproti, kot poglobljene reportaže in intervjuje znoraj informativne oddaje 24UR in spletne strani 24ur.com.

Damjan Žibert
Tanja Volmut in Božidar Bulat v času EURA 2024 pripravljat poglobjene reportaže in intervjuje znoraj informativne oddaje 24UR.

Kateri igralci so po vajinem mnenju doslej najbolj zaznamovali prvenstvo?
Oba: Če bi morala staviti, bi stavila, da bo to prvenstvo Juda Bellinghama in Jamala Musiale. Morda preseneti tudi španski nadobudnež Lamine Yamal. Vprašanje je, kako bo s Kylanom Mbappejem po tem, ko si je zlomil nos.

Božidar, ali po vašem mnenju kdo še posebej izstopa letos?
Glavna favorita za končni naslov sta Francija in Anglija, a nič nenavadnega ne bi bilo, če bi se do finala prebili na primer Nemci, Španci ali Portugalci.

Kaj pa trenerji in ostali v ekipi? Tudi njihova vloga je izjemno pomembna ...
Božidar: Seveda, vse to je ključno. Reprezentance imajo svoj ustroj. Te niso le tistih 11 na zelenici in 15 na klopi ter selektor. Še vsaj enkrat toliko ljudi je v ozadju, ki skrbijo, da vse poteka nemoteno.

Kaj napovedujeta za sklepno dejanje 14. julija? Se nam obeta presenečenje ali ...
Oba: Presenečenja so vedno možna, a vseeno staviva, da se bo v nemški metropoli na koncu veselila uveljavljena velesila. Tanja stavi na Anglijo, jaz na Francijo.