Intervjuji

Gregor Ravnik: Ko pomislim na razglasitev zmagovalca, imam kurjo polt!

C. R.
23. 6. 2024, 08.00
Deli članek:

Lahko bi o njem na dolgo in široko razpravljali, ali je zobozdravnik, glasbenik, operni pevec, aktualni zmagovalec MMS ali popotnik.

Marko Delbello Ocepek
"Vesel sem, da bom lahko ta magični avgustovski oder delil s krasnimi glasbeniki, pevci in, seveda, mojimi dobrimi prijatelji."

Enostavno ga najlažje opišemo kot človeka mnogo talentov in strasti, ki je pravkar predstavil novo skladbo Vzemi, kar imam, avgusta pa pripravlja nepozaben ekskluzivni koncert s samimi odličnimi gosti, ki so vsi tudi njegovi zelo dobri prijatelji. Med njimi se skriva tudi dolgoletna najboljša prijateljica, ki je nastopila tudi v enem od njegovih videospotov.

Dobra prijatelja, najboljša prijatelja, kako bi opisal vajino prijateljstvo z Raiven? 

S Saro se poznava še iz študentskih časov, ko sva skupaj študirala na Akademiji za glasbo. Najino prijateljstvo je vedno trdnejše, in kar me najbolj veseli, je to, da sva prijatelja tudi na glasbenih odrih. 

Veliko sta že pela skupaj. Sta nastopala tudi v času študija? 

Med študijem sva največkrat na oder stopila skupaj in zapela kakšen operni duet, zdaj pa večinoma prepevava pesmi zabavnega žanra. Sicer pa sva že veliko pela skupaj, tako v klasičnem žanru kot v pop zvrsti. Pojavila se je tudi v mojem videospotu za zmagovalno pesem MMS, Torek.

Obstaja kakšen prav poseben spomin na vajine skupne glasbene trenutke?

Moj najljubši spomin je s festivala Popevka, ko sva kot gosta na večeru zapela skladbo »Mlade oči«. Takrat se je ta pesem prvič izvajala kot duet, in moram reči, da je bil to za oba eden lepših nastopov.

OI
"Čeprav se najina stila glasbe nekoliko razlikujeta, se rada pojaviva na odru v duetu in zlijeva najina glasova v skupno pesem."

Lahko razkriješ, katero pesem bosta na tvojem koncertu, 16. avgusta na Studencu, zapela skupaj?

Hmmm … Res se izjemno veselim, da bo Raiven nastopila tudi na mojem velikem koncertu v Poletnem gledališču Studenec, kjer bova v duetu med drugim zapela tudi eno izmed mojih pesmi. Katero, pa naj še ostane skrivnost.

Pred vrati pa ni samo tvoj veliki koncert, prej te še čaka ponovni nastop na festivalu Melodije morja in sonca, kjer si lani zmagal s skladbo Torek. Kakšni so spomini na tisti večer?

Lanske Melodije morja in sonca so bile prav posebne, takšnih ne pozabiš nikoli, zmaga pa je dodala še češnjico na torto. Vedno znova, ko pomislim na trenutek razglasitve zmagovalca, imam kurjo polt. Zame so to res nepozabni spomini.

Bi rekel, da se je po zmagi kaj korenito spremenilo?

Zmaga na festivalu je bila popotnica, da sem se s svojo ekipo resno lotil snemanja prvega albuma. Energijo sem stoodstotno usmeril v glasbo, ki je bila nekoč samo moj hobi, zdaj pa je postala glavni del mojega vsakdana.

So prisotni podobni občutki ob letošnjem MMS?

Seveda se veselim tudi letošnjega festivala, ko bom lahko nekoliko bolj sproščeno zapel lansko zmagovalno pesem. Je pa res, da komaj čakam, da slišim vse nove skladbe letošnjega festivala. In predvsem, da čestitam novemu zmagovalcu. Ali zmagovalki.

Kakšen nasvet bi dal zmagovalcu letošnjega festivala MMS?

Predvsem bi mu svetoval, naj čim bolj izkoristi zmago in vsa vrata, ki se bodo odprla. Pomembno je zajahati ta val, ki ponuja veliko. Moram reči, da mi je zmaga dala velik ustvarjalni pogon ter novo publiko, ki rada posluša mojo glasbo in hodi na moje koncerte. 

Marko Delbello Ocepek
31-letni tenorist Gregor Ravnik je v popularni glasbi nase opozoril že kot član Tria Vivere, še vedno pa sodeluje s SNG Opera in balet Ljubljana.

Zdaj praviš, da se boš stoodstotno posvetil glasbi. Bi lahko rekel, da ima zobozdravstvo kaj skupnega z glasbenim ustvarjanjem?

Pri obeh dejavnostih moraš biti kreativen. Tudi zobozdravstvo je kreativen poklic, pa marsikdo ne bi tega rekel. Je kar nekaj vzporednic. Predvsem pa se mi zdi pomembno to, da mi je med študijem uspelo združevati oboje. Med študijem medicine sem za sproščanje pel, in obratno. Kadar sem moral veliko prepevati, sem namesto pavze prebral kakšno teorijo za izpit pri medicini. 

Bi rekel, da si v prvi vrsti pevec ali zobozdravnik?

Primarno bi kar rekel, da sem bil v času študija zobozdravnik, zdaj pa se popolnoma posvečam glasbi, ki je nekoč bila moj hobi, zdaj pa se počutim, da sem v prvi vrsti res postal glasbenik.

Sproščata te torej petje in zobozdravstvo. Kaj pa je še v tvojem življenju, kar te sprošča?

Uff … Kar nekaj je teh stvari, ampak najprej mi na misel padejo potovanja. Ki pa bodo – zaradi fokusa na nastopih – morala letos malo počakati. Tako da se že zdaj veselim naslednje destinacije, ki pa je še ne poznam. Se bom pustil presenetiti, kam nas bo odnesla pot.

Glede na to, da si iz Primorske, si ljubitelj poletja in morja ali te bolj privlačijo gore, zima in mraz? 

Tudi zame velja dejstvo, kakor verjetno za večino Primorcev, da imamo raje poletje in morje. Tudi ko so pri nas zimski meseci, se rad odpravim v kraje, kjer je toplo in poletno. Imata pa tudi zima in sneg svoj čar, ampak če moram izbirati, izberem poletje.

Tudi glasbena pot te je že pripeljala v poletne hite. Letos pomladi si izdal svoj prvenec, album Med nama, in istoimensko pesem, zdaj pa nas tik pred poletjem že razvajaš s pesmijo Vzemi, kar imam. Kaj moramo vedeti o poletni melodiji?

To melodijo je zame napisal izjemni hrvaški avtor Miro Buljan, ki je sicer avtor zimzelenih uspešnic, kot so Tek je 12 sati, Blago onom, tko te ima, Evo noći, evo ludila in številne druge. Besedilo so stkali Marko Hrvatin, Mitja Bobič in še en glasbeni velikan, Drago Mislej - Mef. Vedno znova, ko jo izvajamo na različnih odrih po Sloveniji, sproža ta pesem res lepe odzive. In ja, priznam, je tudi ena mojih najljubših z albuma Med nama. 

Koncertna turneja torej že poteka. Kaj pa videospot, tudi ta ima neko posebnost v primerjavi s prejšnjimi. 

Ja, v spotu se ob meni prvič pojavi tudi bend, ki me spremlja na vseh koncertih. Z mano bodo tudi avgusta na Studencu. Res sem ponosen, da imam ob sebi tako izvrstne glasbenike. 

Jaka Zorman//Veseljak
Gregor je z Manco Špik gostoval v studiu Veseljak Golica TV in navdušil voditelje in publiko.

Kje pa ste z ekipo snemali videospot?

Video za pesem Vzemi, kar imam smo posneli na slovenski in hrvaški obali, režijo pa ponovno zaupali Perici Raiu. Snemali smo v Savudriji in na nekaj lokacijah pri nas, ki mi veliko pomenijo, ker tudi sam izhajam iz Primorske. Želeli smo pričarati poletno vzdušje, saj je pesem ravno prava za te poletne trenutke, ki jih vsi že komaj čakamo. Kot Primorec sem seveda navezan na morje, poletje nasploh. In sem vesel, da je nova pesem tudi poletno obarvana ter da smo videospot posneli na krasnih lokacijah.

O čem pa govori videospot? 

Spot pripoveduje ljubezensko zgodbo – spominjanje in hrepenenje po nekdanji ljubezni, ki je pustila za sabo nepozabne trenutke in spomine. Poletje je prav tak čas, ko lahko ta pesem in zgodba še bolje zaživita.

Če že ne zaradi poletne ljubezenske zgodbe v tej pesmi, daj še en razlog, zakaj bo koncert nepozaben?

Predvsem zaradi izjemnih gostov, s katerimi si bom delil oder. Res se veselim, da bova spet zapela skupaj z Raiven, poleg tega pa lahko rečem, da bom oder delil tudi s primorskimi glasbeniki. Eden od njih bo Žiga Rustja, ki bo z mano zapel legendarno pesem Otroci morja, ki sva jo zapela v oddaji V petek zvečer. Z mano bo nastopila še sopranistka Štefica Grasselli, prav tako moja dobra prijateljica, saj naju že od otroštva druži ljubezen do glasbe. Najina pevska pot se je začela pri isti profesorici za petje in nadaljevala na Akademiji za glasbo. Kakšno pesem pa bomo zapeli skupaj z mojimi glasbenimi kolegi iz Tria Vivere. Čeprav sem se odločil za samostojno pot, smo s fanti ostali v dobrih odnosih in verjamem, da se bomo vedno podpirali. Sama izjemna glasbena imena, s katerimi bomo, o tem sem prepričan, pričarali čudovit poletni avgustovski večer.