Intervjuji

Urban Laurenčič: »Vrhunski reporter ne more narediti tekme dobre, če je ta slaba«

Alesh Maatko
20. 6. 2024, 07.00
Posodobljeno: 20. 6. 2024, 11.43
Deli članek:

Na tokratnem evropskem prvenstvu v nogometu sodeluje tudi reprezentanca Slovenije!

Adrian Pregelj / RTV SLO
Angleži so zame morda celo glavni favoriti za končno zmago, je razkril Laurenčič.

Vse do 14. julija 2024 bodo na Televiziji Slovenija prenašali UEFA evropsko prvenstvo v nogometu. Naša nacionalna televizija je pridobila pravice za predvajanje ene tekme evropskega prvenstva v nogometu na dan, tako da bodo skupno na TV SLO 2 predvajali 22 tekem. Komentator finalne tekme in vseh slovenskih tekem bo Urban Laurenčič, ki se je pred začetkom prvenstva še posebej razgovoril za bralce Stopa.

Kaj lahko pričakujemo od letošnjega prvenstva?

Nogomet je socialno gibanje, Nemčija pa je postala v zadnjih letih povsem multikulturna. Torej, navijači bodo trumoma krenili na prizorišča, kjer se bodo srečali z drugačno Nemčijo kot med SP 2006. A to ni nujno slabo. Če bo vse minilo v prijetnem, mirnem in prijateljskem vzdušju in če bodo svoje dodali še nogometaši na igriščih, potem lahko pričakujemo enomesečni praznik nogometa.

Verjetno pa bo letos poleg junakov na zelenici v ospredju predvsem varnost.
Varnost je zdaj v ospredju pravzaprav na vsakem dogodku, da ne rečem kar koraku. O tem poslušam vsakič, ko se pogovarjamo o OI v Parizu, in na tem mestu ne želim dodatno strašiti ljudi. Nemci so se kot organizatorji velikih nogometnih turnirjev že izkazali, svoje morajo zdaj v svojih glavah postoriti še navijači in v tem primeru bi lahko bil čisto vsak dan prvenstva nepozaben. Tekme, hladno pivo in najrazličnejši dresi. Kaj naj si človek še želi?

Kako se kot komentator pripravljate na dogodek, katere informacije se vam zdijo najpomembnejše za gledalce?
Vselej opravim zelo temeljito pripravo na prenos. Že samo s tem lahko oddelam tekmo, a tiste dodatne stvari, ki naredijo prenos dober, iščem na mestu samem. Imam odprte oči, zapletam se v pogovore, kličem tiskovne predstavnike, berem najrazličnejše spletne strani in časopise. Da bi vendarle dodal nekaj, kar bi se gledalcem vtisnilo v spomin. Je pa dejstvo, da tudi vrhunski reporter ne more narediti tekme dobre, če je ta slaba …

Se lahko na tekmah zgodijo presenečenja, lahko pričakujemo nove rekorde?
To bo zdaj tretje EP s 24 reprezentancami in drugič v tem formatu v eni državi. Francija 2016 je že oddaljena, svet se je močno spremenil. Rusija in Belorusija denimo sta izključeni. Pričakujemo lahko rekordno gledanost, obisk in tudi zaslužke. Okoli nogometa se svet vrti, to ni le puhlica. Pa v primeru zmage Nemčije ali Španije bo tudi dosežen rekord. Obe reprezentanci si namreč delita prvo mesto po številu evropskih naslovov. Obe sta do zdaj zmagali trikrat.

TV SLO je pridobila pravice za predvajanje ene tekme evropskega prvenstva v nogometu na dan. Po kakšnem ključu ste izbrali tekme?
Sestali smo se v pisarni odgovornega urednika, bilo nas je vsaj pet. Šli smo dan za dnem in razmišljali, kaj bi bilo za slovenskega gledalca lahko najbolj zanimivo. In izbrali z najboljšimi nameni.

Adrian Pregelj / RTV SLO
Glede nogometnega prvenstva v Nemčiji Urban Laurenčič meni, da lahko pričakujemo rekordno gledanost, obisk in tudi zaslužke.

Slovenci na športnih tekmovanjih vedno pričakujemo veliko od svojih predstavnikov. Nič drugače ne bo letos, kjer bomo znova navijali za svoje junake, kajne? Kaj menite, kako uspešni bodo naši fantje? Bi lahko bila spisana še ena pravljica?
V Stuttgart se bom odpeljal poln optimizma. O pravljicah sicer ne maram preveč razpravljati, zame je edino pomembno, da bodo Slovenci na igrišču pokazali tisto, kar znajo. Bile so že tekme, ki so jih naši fantje izgubili, pa smo jim vseeno ploskali. Mislim, da imajo realne možnosti, da se prebijejo iz skupine. Nadvse pomembna bo prva tekma z Dansko, ki je Slovenija ne sme izgubiti, potem pa je mogoče vse. Tudi nova pravljica, če hočete … Jaz bom zadovoljen tudi že s prvo zmago na EP. (smeh)

Slovenija se bo v Münchnu pomerila z reprezentanco Srbije, kjer bo tudi veliko slovenskih navijačev. Kakšna tekma se nam obeta?
Upam, da bo veliko slovenskih navijačev na vseh treh tekmah Slovenije. Vem, nekoč smo bili v skupni državi, a takšno favoriziranje tekme s Srbijo v primerjavi z drugima dvema se mi ne zdi smiselno. Se pa strinjam, da bi se, v primernem prijateljskem ozračju, München takrat lahko spremenil v malo Jugoslavijo. Čustva, spomini in stare zgodbe lahko za nekaj ur najdejo pot na površje. Zakaj pa ne?

Kaj pa potem nekaj dni pozneje še z angleško reprezentanco?
Angleži so zame morda celo glavni favoriti za končno zmago, a Slovenija je že dokazala, da z njimi zna igrati. Seveda zelo borbeno in pragmatično. Če bodo Angleži po dveh kolih že naprej, morda ne bodo tako zelo motivirani in se Slovencem lahko ponudi celo priložnost za senzacijo.

Komentirali boste tudi finalno tekmo v Berlinu. Kaj lahko pričakujemo 14. julija?
Za zdaj težko odgovorim. Malo je treba videti, kako bo turnir potekal. Na EP sem doslej komentiral finale 2012 v Kijevu. Že v prvem polčasu je bilo vse krepko odločeno v korist Španije. Po svoje bi si letos želel, da bi v finalu bili Nemci, saj finalne tekme z domačim predstavnikom tudi na SP še nisem komentiral in vzdušje bi bilo v tem primeru verjetno edinstveno. Ampak Nemci so vse prej kot prepričljivi …

Na zadnjem evropskem prvenstvu je slavila Italija. Kdo lahko po vašem mnenju letos osvoji prvenstvo?
Na SP v Katarju so od evropskih reprezentanc največ pokazale Francija, Anglija in Nizozemska. Morda, a zgolj zaradi domačega terena, bi se mesto v polfinalu lahko našlo še za Nemčijo.

Je to tudi vaš favorit ali imate koga drugega?
Sicer nerad stavim, a čas je za zmago Anglije. In to zato, ker igrajo v Nemčiji. Morda bodo zmagali celo po enajstmetrovkah. (smeh)