Nelagodje med demokrati

Biden naj bi razmišljal o umiku, če mu spodletijo naslednji nastopi

R.T.
3. 7. 2024, 20.11
Posodobljeno: 3. 7. 2024, 20.50
Deli članek:

Čeprav glavni akterji v demokratski stranki v javnosti podpirajo aktualnega predsednika Joeja Bidna v tekmi z republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom, so v ozadju vse glasnejši pomisleki o Bidnovih »zmožnosti«.

Profimedia
Bo Joe Biden izboljšal svoj nastop?

Po zelo nepripričljivem Bidnovem nastopu v prvem televizijskem soočenju med predsedniškima kandidatoma se je v demokratskem taboru razpaslo nelagodje. Je 81-letni predsednik fizično in psihično sposoben prestati predvolilno bitko? Nekateri menijo, da bi se moral umakniti. V prvih dneh po soočenju je Bidnova ekipa vztrajala, da je bil to le nekakšen lapsus, danes pa New York Times piše, da naj bi Biden enemu od svojih zaupnikov priznal, da ne bo mogel verodostojno nadaljevati kampanje, če v naslednjih dneh javnosti ne prepriča, da je še »pravi« kandidat. V najslabšem primeru bi bil v igri celo njegov odstop od kandidature, zamenjava z drugim kandidatom.

Ključen bi lahko bil že petkov intervju za ABC News, konec tedna pa bosta sledila v Pensilvaniji in Wisconsinu. Če se ne bo bolje odrezal in bi mu v javnosti zaupanje še upadlo, bo kriza še večja. Kdo bi ga lahko zamenjal? Nihče noče omeniti resnega kandidata, kot prva po vrsti bi ga zamenjala podpredsednica Kamala Harris, a se zdi, da med demokrati ni dovolj priljubljena, kar kažejo tudi ankete. Višje uvrščajo nekdanjo prvo damo Michelle Obama, ki še ni pokazala interesa za vstop v politiko. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je danes zagotovila, da se Biden nikakor ne umika iz volilne kampanje in da jo nadaljuje.

Kakor koli, več bo znanega že po naslednjih Bidnovih nastopih.