Novo pokopališče

Najemniki bodo smeli na grob umestiti največ tri elemente, glede psov še ni odločeno

Alenka Penjak
3. 7. 2024, 20.12
Deli članek:

Krajinska arhitektka Ana Kučan iz Studia Akka in arhitekt Uroš Rustja iz biroja Void arhitektura sta ankaranskim svetnikom predstavila pokopališki red, ki bo vladal na novem pokopališču. Da bi bila podoba žar, grobov in nagrobnikov čim bolj nazorna, je na pomoč »prišel« svetovna legenda, nogometaš Diego Armando Maradona.

Studio Akka
Ankaransko pokopališče je domala končano. Vstop na grobna polja in v vežico bo zaklenjen, da bi se izognili vandalizmu, preostali deli pokopališča pa bodo prosto prehodni, pravijo v ankaranski občini.

Legendarni nogometaš Diego Armando Maradona je umrl leta 2020 in k zadnjemu počitku so ga položili na pokopališču v argentinskem mestu Bella Vista, poleg matere Dalme in očeta Diega. Tam ga obkroža travnata preproga, in če bi svoj zadnji dom dobil na pokopališču v Ankaranu, bi bil njegov grob precej podoben argentinskemu.

Nogometaš, ki ga je poznal ves svet, je svoj obraz in ime »posodil« ustvarjalcem pokopališkega reda, ki bo še letos začel veljati na ankaranskem pokopališču. Pravila so v drugo obravnavo že poslali ankaranski svetniki, med njimi pa kot rdeča nit prevladuje preprosta in enotna estetika, ki se zliva z naravo. Informacije sta jim podala krajinska arhitektka Ana Kučan iz Studia Akka in arhitekt Uroš Rustja iz biroja Void arhitektura.

Alenka Penjak
Arhitekt Uroš Rustja iz biroja Void arhitektura in krajinska arhitektka Ana Kučan iz studia Akka sta ankaranskim svetnikom predstavila pokopališki red.

Nič granita, ampak le apnenec in dolomit

Vsebina pokopališkega reda določa ureditev, ko je grob še prazen, začasno urejen in ko mu najemnik da svoj pečat, zatem ureditev žarnega zidu in še princip polnjenja pokopališča. Določa tudi dimenzije grobov, elemente začasne ureditve, območje, na katerem so dovoljeni posegi, material, maksimalne gabarite vseh elementov ter tip in velikosti napisov na nagrobnikih. »Pokopališče bo dinamično, vendar ne bo razpuščeno,« pravi župan Gregor Strmčnik. »S tem redom spreminjamo navade in kulturo naroda,« dodaja Breda Krašna.

Kakšen bo videz novih nagrobnikov oziroma žarnih napisov, niso prikazali z običajnim »Janezom Novakom«, ampak kar z imenom Diega Armanda Maradone. Nagrobniki, talne plošče in podstavki bodo lahko izdelani zgolj iz apnenca in dolomita, medtem ko granit, ki je pogost na drugih pokopališčih, v Ankaranu ni zaželen. Na pokopališču bo mogoče uporabiti tudi kovino, in sicer kot podstavek sveče, vazo in napis, ki se ga nalepi na podlago. Pokopavanje se bo začelo na sredini grobnega polja ter se širilo proti robovom vsake vrste. Površina bo urejena enovito, s pohodno mešanico grušča in zemlje, zasejano z nizkimi pohodnimi pokrovnimi trajnicami.

Najemniki bodo smeli na grob umestiti največ tri elemente, ki imajo prav tako določene maksimalne gabarite. Predvideni elementi so nagrobnik, talna plošča in podstavek, najemniki pa lahko uporabijo poljubno kombinacijo elementov – na primer en nagrobnik, ena talna plošča, en podstavek ali pa en nagrobnik, dve talni plošči ... Najemnik lahko ohrani talno ploščo, jo odstrani ali prestavi. »Vstop na grobna polja in v vežico bo zaklenjen, da bi se izognili vandalizmu, preostali deli pokopališča pa bodo prosto prehodni,« pojasnjuje Iztok Mermolja, direktor ankaranske občinske uprave.

Void arhitektura, Studio Akka
Kakšen bo videz novih nagrobnikov oziroma žarnih napisov, niso prikazali z običajnim »Janezom Novakom«, ampak kar z imenom Diega Armanda Maradone.

Kaj pa sveče in psi?

Na pokopališču naj bi bile dovoljene samo elektronske sveče, saj prave preveč ogrožajo požarno varnost in zaradi plastike onesnažujejo okolje. Debata med svetniki je resda pokazala, da bi takšna prepoved utegnila vznemiriti krajanke in krajane, navezane na pravi ogenj, a kaže, da bo v zadnji odločitvi prevladala naravovarstveno-požarna logika.

Prav tako še niso odločili, ali bodo na pokopališče smeli tudi psi. Kdor bo obiskal grobno polje, psa ne bo smel imeti ob sebi, morda pa bo to dovoljeno, če ga bo lastnik držal v naročju. Ker je novo pokopališče povezano z mimoidočo rekreacijsko in sprehajalno stezo, pa bi bila popolna prepoved neživljenjska.

»Prepričan sem, da Ankarančani tega ne bodo izkoriščali. Puščanje pasjih iztrebkov je na pokopališču nesprejemljivo,« o uporabi pokopališča kot pasjega stranišča dodaja župan Strmčnik.

Kdaj bo pokopališče, ki ga gradi družba Adriaing, končano? Iztok Mermolja meni, da se bo novembra začelo izvajanje pogrebne dejavnosti. »Rok za dokončanje del je potekel 31. maja. Čeprav je izvajalec zatrjeval, da je dela sklenil, je komisija ugotovila, da opravljena dela ne ustrezajo pogodbi, zato objekta še nismo prevzeli. Nov rok za dokončanje del poteče 11. julija,« še pravi. Rok za dokončanje so doslej podaljšali štirikrat.