Mnenja

Majda Juvan

Ni mi vseeno: Stomatološka klinika

Majda Juvan
26. 4. 2024, 08.00

Čakalnica pred ortodontskimi ambulantami je nabito polna. Ker imam vnuke, ti pa zaposlene starše, sem večkrat tam. Vtis imam, da danes nobenemu otroku zobovje ne izrašča, tako kot naj bi mu. Je pa res, kri ni voda, tudi njegov oče je pred desetletji »fasal« zvezdice.

shop-4525235_960_720

Ob robu: 'Bravo, očka!'

Sonja Grizila
26. 4. 2024, 04.00

Sobotno dopoldne v eni od tistih trgovin, ki so bolj skladišče kot nakupovalno svetišče. Saj ne rečem, da se ne trudijo izdelkov nakopičiti v smiselne celote. Ampak potem pride nova pošiljka in prostora očitno zmanjkuje, zato pač izdelke zložijo tja, kjer je še kakšna luknja.

Dragica Kraljič

Navaden dan nenavadne mame: (Na)pol živalsko

Dragica Kraljič
25. 4. 2024, 08.00

Zaradi mnogih izkušenj, takšnih in drugačnih, sem vedela, da bo ta petek tako … malo živalsko, hehe. No, vsaj prvi del dneva.

Katarina Keček

Katarina Keček: Tretji pogrebni govor

Katarina Keček
24. 4. 2024, 08.00

Stojim na govorniškem odru, na širokem in sončnem poslovilnem prostoru ovalne oblike na ljubljanskem pokopališču Nove Žale.

depresija

Prostovoljno pred poroto: Ne morem si odpustiti

Uredništvo
24. 4. 2024, 07.00

Jeleno razžira spomin na pokojnega sina. Ji je odpustil, ker sta se pogosto prepirala?

uvodnik

Janin uvodnik: Uporabite svoj glas

Jelka Sežun
23. 4. 2024, 03.00

Obkrožite si na koledarju tale dan: deveti junij. Ne toliko zato, ker koledar ubrisanih praznikov za to junijsko nedeljo napoveduje dan Racmana Jake in tudi dan jagodno-rabarbarine pite – bolj kot zaradi race in sladice je deveti junij pomemben zato, ker bodo na ta dan v Sloveniji volitve naših predstavnikov v evropski parlament.

gospodinja

Nevrotična gospodinja: Vampirka na maturantskem plesu

Sonja Grizila
20. 4. 2024, 08.00

»A imaš na podstrešju še kaj starih oblek?« me je kar naravnost vprašala mrzla sestrična, očitno na koncu z živci. Ne, sem rekla, mi vse sproti oddamo Rdečemu križu ali neki družini na podeželju, ki je v stiski.

pexels-anna-shvets-5711944

Ob robu: Tatovi besed

M. M.
19. 4. 2024, 05.00

Med spletnimi mediji narašča plenjenje avtorskih novic. Če poenostavimo, bi morda lahko rekli, da je kraja avtorskih besedil nekaj podobnega, kot bi v pekarni izmaknili rogljičke in jih naprej prodali kot svoje. Lahka pot do zaslužka? Morda, če izvzamemo visoko ceno poteptane integritete.

Dragica Kraljič

Navaden dan nenavadne mame: Materinstvo

Dragica Kraljič
17. 4. 2024, 20.00

Prejšnji mesec je bil en dan posvečen materam. Pred nekaj več kot stotimi leti so materinski dan uvedli v Ameriki in nekaj zadnjih desetletij smo ga udomačili še pri nas. Če povem po pravici, mi prazniki ne pomenijo nič posebnega, še rojstnega dneva se ne veselim. Kar pa seveda ne pomeni, da praznikov ne privoščim vsem, ki jim nekaj pomenijo. In tudi jaz priznam, da so pravzaprav potrebni in pomembni. No, vsaj nekateri.

Depresija dreamstime

Prostovoljno pred poroto: Nisem ne pozabila ne odpustila

Uredništvo
17. 4. 2024, 04.00

'Nekdanji soprog bi rad prišel na valeto z novo ženo in otrokom. Razmišljam, da bi bivšemu odklonila željo.'

Katarina Keček

Katarina Keček: Zadnja postaja življenja

Katarina Keček
17. 4. 2024, 03.00

Groba tišina vlada na infekcijski kliniki, ko pozno popoldne stopim na hodnik intenzivnega oddelka. Medicinskemu bratu ni treba dvakrat reči, da potrebujem zaščitno masko, vedno jo imam s sabo v torbi.

uvodnik

Janin uvodnik: Bomo končno udarile nazaj?

Sonja Grizila
16. 4. 2024, 03.00

Prejšnji četrtek sem prebrala v Dnevniku na isti strani kar dve nenavadni poročili – v enem, krajšem, sta se stepla zakonca in žena je porezala moža »z ostrim predmetom«. Očitno se ga je lotila s kuhinjskim nožem. Oba sta pristala v bolnišnici. V drugi, obširneje obdelani temi, je starejša najstnica z ostrim predmetom obdelala vrstnika, nekdanjega partnerja, ki je po spletu širil njene intimne fotografije.

gospodinja

Nevrotična gospodinja: naturalna menjava

Sonja Grizila
13. 4. 2024, 07.30

Cenjeni soprog je pripeljal domov okrogloličnega mladeniča, ki da bo pri nas gost enkrat na teden od jutra do večera. Pomagal mu bo namreč pri pripravah na nekakšen izpit, je pojasnil. Od kdaj pa je tako zelo dobrodelen, me je zanimalo.

Majda Juvan

Ni mi vseeno: Moja ura zamuja

Majda Juvan
12. 4. 2024, 08.00

Tole pišem po praznikih. Gledam nazaj. Neprimerljivo. V škodo novega časa. Črna kuhinja, vonj po potici iz stare krušne peči, tunka in »ritnica«. Samo za veliko noč, košček ali dva … Danes pa … ni da ni.

Dragica Kraljič

Navaden dan nenavadne mame: Pričakovanje

Dragica Kraljič
11. 4. 2024, 08.00

Takoj priznam, da sem besedo pričakovanje razkosavala in razdeljevala, kar je pač moja grda navada. Da bi našla v njej kakšen delček življenja, ki bi vse povedal. Pa nisem uspela. In pričakovanje je tako vsakdanje človeku, ali ne? Kar naprej nekaj pričakujemo: če ne zime, pa pomlad, pa praznike in vikende, da ne govorim o boljših časih! Nikogar ne poznam, ki si jih ne bi želel.

Katarina Keček

Katarina Keček: Moj mucek

Katarina Keček
10. 4. 2024, 07.00

Mojega kuharja ni več. Odšel je moj najboljši prijatelj, moj zaupnik in body guard, s katerim sva bila skupaj v dobrem in slabem ter na »pas mater« zadnjih 30 let.

žalostna ženska

Prostovoljno pred poroto: lažnivec, prevarant, izdajalec

Uredništvo
10. 4. 2024, 05.00

'Pred pol leta mi je nepričakovano umrl oče. Srčni zastoj. Šok je bil res velik, zelo sva bila povezana, ker sem edinka, kdor česa takega ni doživel, preprosto ne more razumeti, kako človeka to zlomi. A pri meni se zdaj ta žalost spreminja v jezo, bes, razočaranje,' pripoveduje bralka Zala.

uvodnik

Janin uvodnik: 'Dajte nam mir!'

Marija Šelek
9. 4. 2024, 04.04

Kdo smo mi, ki hočemo mir? Brezimna množica, brezvezna gmota navadnih in naivnih ljudi, ki osuplo spremljamo stopnjevanje norosti, imenovane vojna.

embalaza (1)

Ena steklenica nadomesti 33 plastenk

Ekokrog
6. 4. 2024, 05.00

Na svetovni ravni govorimo o plastični krizi, proizvodnja plastike naj bi se do leta 2060 potrojila, z njo pa tudi količine plastičnih odpadkov. Med največjimi težavami je embalaža za enkratno uporabo. Narejena je iz različnih vrst plastike, ki jih je težko ločiti in učinkovito reciklirati.

Majda Juvan

Ni mi vseeno: Tukaj in zdaj

Majda Juvan
5. 4. 2024, 08.00

Slovenci ljubimo spektakle. Navdušenje šolarjev, ki jih je na planiški četrtek pod skakalnico pripeljala zavarovalnica, in tistih, ki jim je dan pozneje izlet v Ljubljano organizirala SDS, je bilo primerljivo.

Dragica Kraljič

Navaden dan nenavadne mame: »Ma fini!«

Dragica Kraljič
4. 4. 2024, 08.10

Poleg zduhcev, s katerimi smo se spoznali pred nekaj tedni, je ta teden prinesel še gregorjevo. V predkrščanskem času je bil na teh prostorih to praznik pomladi, pa ne samo to. Tudi praznik zaljubljencev! Prav škoda se mi zdi, da smo svoj praznik zaljubljencev pozabili in si uvozili tujega.

voznik avtobusa, šofer

Ob robu: Rezervni poklic

Sonja Grizila
4. 4. 2024, 05.08

Ne razumem povsem, zakaj je bila pred nekaj leti brezposelnost zelo velika, zdaj pa nam nenadoma povsod primanjkuje kadrov – ne samo zdravnikov, temveč tudi natakarjev, kuharjev, šoferjev, poštarjev, negovalcev, medicinskih sester … Kam so izginili? Se ukvarjajo s čim drugim?

Katarina Keček

Vsak ima svoj način

Katarina Keček
3. 4. 2024, 04.00

Vrnitev v Slovenijo je potekala brez težav, kot po maslu. Prevzela sem vlogo kopilota (ki bi jo morala že na začetku potovanja), redno sem spremljala vremensko napoved in promet na cesti. Še eno nevihto sva prevedrila, a tokrat na srečo v gostilni, za polno mizo, zahvaljujoč natančnim navodilom sovoznika z zadnjega sedeža.

uvodnik

Janin uvodnik: Tole bo bolelo

Sonja Grizila
2. 4. 2024, 04.00

Britanec Adam Kay je napisal knjigo Tole bo bolelo, ki »nasmeje in pretrese do solz«, kot piše na ovitku. Po izobrazbi je namreč zdravnik, knjiga pa je dnevnik njegovega delovanja v zdravstvenem sistemu.

gospodinja

Nevrotična gospodinja: Velikonočni čevlji

Sonja Grizila
30. 3. 2024, 08.00

Zjutraj je babica živahno priskakljala po stopnicah iz svoje sobe in me takoj vzela na piko.