Mnenja

Majda Juvan

Ni mi vseeno: Pregovori

Majda Juvan
8. 12. 2023, 09.55

Veliko blata se je nabralo. Ne le na kravah. Priznam, da me je, ne glede na epilog, tisto blato še najmanj pretreslo. Pa čeprav se je za dan ali dva zdelo, da gre za ključen problem v državi.

Dragica Kraljič

Navaden dan nenavadne mame: Dan za spomin in opomin

Dragica Kraljič
7. 12. 2023, 08.00

Včeraj sva imela res dolg dan. Verjetno je zato danes zjutraj Janek ves našpičen pritaval na zajtrk, pospravil cunje, mi odredil likanje, potem se je prisilil na kratek sprehod. Pa ni bilo nič prav! Do klopce v frnjaži se je trikrat zjokal, protestno smrkal, ali je grdo gledal, pa niti ne vem, ker je imel obraz vseskozi obrnjen k tlom.

posilstva

Še eno skupinsko posilstvo brez kazni: Kaj moram ob tem naučiti svoji hčerki?

Marija Šelek
7. 12. 2023, 04.30

Zdi se, da so leta 2020 pri nas postala popularna skupinska posilstva mladih (celo mladoletnih) deklet. Eno skupinsko posilstvo se je zgodilo v Domžalah, zdaj pa smo izvedeli za podobno zavržno dejanje istega leta, a na drugem koncu države. Modus operandi je tak: več fantov se spravi nad eno ali dve dekleti in seveda, ker smo v dobi družbenih omrežij, posiljevalci svoje grozovitosti snemajo. Epilog na sodišču je enak: nič. Ni obsodbe. V nobenem od teh dveh primerov fantje niso bili spoznani za krive.

Katarina Keček

Onkološka bolnica št. 6196: Na poti h gospe D.

Katarina Keček
6. 12. 2023, 08.00

Hidrokolonska terapija ali kolonik po domače je čiščenje črevesja s filtrirano vodo, ki jo izučen terapevt s pomočjo posebne naprave spušča v črevesje skozi zadnjično odprtino. Tisti, ki so ga preizkusili, pravijo, da gre za neboleč poseg, ki ga terapevt kombinira z masiranjem trebuha in dihalnimi vajami.

ženska sivi lasje

Prostovoljno pred poroto: Žena hoče biti siva

Uredništvo
6. 12. 2023, 07.30

Naš bralec je obupan. Žena je sklenila, da si ne bo več barvala las. 'In zdaj si predstavljajte, kako je to videti, ko sivi narastek rase in rase, naprej so pa sprani oranžni lasje. To ni za nikamor,' je obupan Mitja, zlasti, ker ga čaka službena zabava, na katero so vabljeni zakonci. In kaj naj sedaj? Naj jo pusti doma? Dilema. Pomagajte!

ob robu

Slovenska stranišča: čista so, ampak premalo jih je

Sonja Grizila
6. 12. 2023, 06.30

Pred kakšnimi štiridesetimi leti je uredništvo Jane začelo akcijo Očistimo slovenska stranišča, pobudnica je bila rojakinja, ki je živela v Skandinaviji in se je ukvarjala s turizmom. Sram jo je bilo, ko je, vajena severnjaškega čistunstva, pošiljala skupine turistov v našo prelepo deželo; ta jih je fascinirala, dokler se niso odpravili tja, kamor gre še cesar peš.

uvodnik1

Janin uvodnik: Sami ste si krivi (ker ste nesposobni)

Marija Šelek
5. 12. 2023, 03.00

Zavisti skorajda ne poznam, zato ob vsakoletni razglasitvi najbogatejših Slovencev v meni ne vzbrsti fovšija, temveč predvsem zanimanje, radovednost – kaj so naši bogataši počeli, da so finančno uspeli. Saj veste, da ste lahko uspešni tudi brez prenapolnjene denarnice, kajne?

gospodinja

Nevrotična gospodinja: In kaj dobiš v zameno?

Sonja Grizila
2. 12. 2023, 05.30

Babica je prebrala v Janini poroti vprašanje neke bralke, ki je ponudila možu za rojstni dan »kar si najbolj želi« ali nekaj takšnega, najbrž je imela v mislih vroč seks. On pa si je zaželel svinganja, torej menjave partnerjev. Pristala je, ampak ji ni bilo všeč. Ona pa, da nič hudega, naj kar bo doma, bo pa sam hodil na seks partije. Kaj pa je to takšnega?!

Majda Juvan

Ni mi vseeno: Z mojim sva odprla penino

Majda Juvan
1. 12. 2023, 08.00

Najino »hišno« smučišče je po tehtnem razmisleku organizacije World Ski Awards (!) že osmič zapored postalo naše naj smučišče. Bravo, Krvavec! Da boste vedeli, da vse skupaj ni kar tako, naj povem, da je v Italiji čast najboljšega v deželi doletela Val Gardeno, v Franciji Val Thorens, V Avstriji Kitzbühel … Zanje se je nabralo največ glasov. Zima je pred vrati. Pred sezono vsaka reklama prav pride. Koliko stane, pa ne ne vem.

Dragica Kraljič

Navaden dan nenavadne mame: Čas suhih krav

Dragica Kraljič
30. 11. 2023, 08.00

Še vedno drži tisti rek, da za dežjem vedno posije sonce, ali ne? Tako ali drugače! Janekove stiske, ki so se nabrale, so se razrešile, pa četudi je bilo zraven precej grdih pogledov in celo cepetanja. Pa kaj!

Katarina Keček

Onkološka bolnica št. 6196: Generalno čiščenje pralnega stroja

Katarina Keček
29. 11. 2023, 05.30

Trikrat sva se srečala z dr. Velikonjo. Vsakič mi je zapel isti refren: »Mlada rit, mlada rit …,« in jaz sem se temu smejala. Ne bom šla v podrobnosti, verjamem, da vas ne zanimajo, samo to lahko rečem, da je odlično opravil svoje delo.

uvodnik shutterstock

Janin uvodnik: Krave, rogate in svete

Sonja Grizila
28. 11. 2023, 03.00

Dva hleva sem res zelo dobro poznala – pri enih in drugih starih starših. Kakšne posebne razlike ni bilo, le da je bil eden večji od drugega. Krave so se ali pasle ali pa so iz jasli otepale sveže nakošeno travo oziroma seno. So bile usrane? Večinoma da.

gospodinja

Nevrotična gospodinja: Ko ga naženeš …

Sonja Grizila
25. 11. 2023, 08.00

V neki čakalnici, saj veste, da je bila ambulanta, kaj pa drugega, sem se na smrt dolgočasila. Brskala sem po telefonu, ampak tudi tozadevnih zanimivosti zmanjka. Znova sem si ogledala vseh 7273 shranjenih fotografij, je pa ekran premajhen, da bi se šla kakšne igrice, zato sem globoko zazehala in se ozrla naokoli, ali je kdo pripravljen na pogovor. Ni nujno, da ravno o zavoženem zdravstvu, celo kuharski recepti bi prišli prav, samo da mine čas. A ni nihče kazal navdušenja za klepet z menoj, ker so vsi strmeli v telefone. Fak.

Majda Juvan

Ni mi vseeno: Guru

Majda Juvan
24. 11. 2023, 08.00

Življenje postaja vedno bolj zapleteno, stiske vedno večje. Gre za stanja, ki jim niti imena ne vemo. Strah, tesnobnost, negotovost, anksioznost … Česa boljšega si prodajalci megle, kot jim pravim, res ne bi mogli želeti.

Dragica Kraljič

Navaden dan nenavadne mame: Preizkušnje

Dragica Kraljič
23. 11. 2023, 08.00

Tudi midva končujeva z letošnjimi krompirjevimi počitnicami. Prav velikega krompirja nisva imela z njimi, no, mislim, da se lahko temu mnenju pridružijo mnogi. Saj vem, veliko je reči, ki jih lahko krivimo za slabo letino. Seveda pa tu mislim na krompir v prenesenem pomenu. Čeprav tudi tisti krompir z njiv letos ni bil ravno za v zgodovinske knjige.

študetnska selitev

Ob robu: Pogovoriti se moramo o gentrifikciji

Jelka Sežun
22. 11. 2023, 05.00

Pa jo imamo, besedo meseca: gentrifikacija. Vsepovsod je, še posebej strastno si jo ljudje lučajo v glavo, kadar se pogovarjajo – ne, popravimo tole na »prepirajo« – o Ljubljani. Nedavno so odprli tudi razstavo z naslovom V Ljubljani se moramo resno pogovoriti o gentrifikaciji.

Katarina Keček

Onkološka bolnica št. 6196: Mlada rit

Katarina Keček
22. 11. 2023, 04.00

Nisem preskusila vseh nemedicinskih terapij, namenjenih zdravljenju raka. Pravilneje rečeno, nisem še. Ogromno jih je in nikamor se mi ne mudi. Moram priznati, da me močno privlači to raziskovanje neznanega, nekatere teorije o delovanju našega telesa so privlečene za lase, drugih ne razumem dobro, ker so preveč zakomplicirane in imam premalo znanja, tretje so pa morda celo preveč preproste in jih zato ne jemljem prav resno.

uvodnik nov

Janin uvodnik: Kdo razume pekel v Sveti deželi?

Sonja Grizila
21. 11. 2023, 03.00

Prejšnji četrtek zjutraj so bila vrata Judovskega kulturnega centra v Ljubljani porisana z zelo nedvoumnim sporočilom – zgoraj je bila nacistična svastika, v sredini velik enačaj in spodaj Davidova zvezda. Razburjenje je bilo veliko, tudi tuji diplomati so se čudili, češ kako so lahko tako umirjeni ljudje v tako lepo deželi naredili nekaj tako prostaškega.

gospodinja

Nevrotična gospodinja: Pucaž

Sonja Grizila
18. 11. 2023, 08.00

Pred dnevi me je zagrabilo nekaj, kar moj cenjeni soprog imenuje pucaž.

Majda Juvan

Ni mi vseeno: Vojna

Majda Juvan
17. 11. 2023, 08.00

V svetu trenutno divja okoli 20 vojn. Ali pa morda 50? Podatki so različni. Eno so spopadi, drugo pa vojne. A smrt je smrt. Orožje pobija zelo učinkovito.

Dragica Kraljič

Navaden dan nenavadne mame: Razumeti

Dragica Kraljič
16. 11. 2023, 08.00

Zjutraj in dopoldne se je narava tudi tukaj razbesnela.

Katarina Keček

Onkološka bolnica št. 6196: Olje, ki zdravi vse razen smrti

Katarina Keček
15. 11. 2023, 06.00

Mnogi so mi zaupno prišepnili, naj za boj proti rakavim celicam in podporo imunskemu sistemu jemljem izvleček iz mareličnih jedrc, znan tudi kot laetril in vitamin B-17, ki naj bi nas po nekem verovanju očuval pred napadom kancerogenih celic.

ženska

Prostovoljno pred poroto: Ujela me je pri kraji

Uredništvo
15. 11. 2023, 05.00

Mojca je na sejmu v žep pospravila izdelek, ki ga je želela kupiti, a ga ni, ker jo je prodajalka ignorirala. Za povrh je njeno dejanje videla še hčerka, ki se sedaj sprašuje, kaj se vendarle dogaja z njeno mamo. Mojca je sedaj v veliki stiski: 'Kaj lahko sploh naredim?'

ob robu

Ob robu: Kako improviziraš skupinsko posilstvo

Jelka Sežun
15. 11. 2023, 03.30

Že takoj na začetku pošteno priznam – nisem pravnica. Evo, zdaj veste. Sem pa človek, ki logično razmišlja, in me pravne akrobacije, o katerih včasih poročajo v črni kroniki, zmedejo – na primer nedavni Nenavadni primer improviziranega posilstva, o katerem so prejšnjo sredo poročali časopisi. Takrat je namreč prišlo na dan, da je višje sodišče razveljavilo sodbo zaradi posilstva lanskega marca.

uvodnik

Janin uvodnik: Vam ledeni kri?

Sonja Grizila
14. 11. 2023, 03.00

Meni je, najprej je ledenela, potem pa pošteno zavrela, ko sem prebrala dopis ministrstva za delo, družino in socialne zadeve vsem CSD v državi. Najbrž ta hip zelo boli glava številne socialne delavce, ki se ukvarjajo z otroki razdrtih partnerskih zvez in so slepo sledili doktrini, da je treba na vsak način ohranjati stike otrok z obema roditeljema – tudi če je kateri nasilen, brezbrižen ali celo v zaporu.