Mnenja

Janin uvodnik: Eppur si muove

Sonja Grizila
5. 3. 2024, 03.00
Posodobljeno: 5. 3. 2024, 05.25
Deli članek:

Stavek »eppur si muove« (in vendar se vrti oziroma giblje) pripisujejo znanstveniku Galileu, ki so ga za dolga leta spravili v hišni pripor, ker je trdil, da se Zemlja giblje okrog Sonca in ne obratno. Izrekel naj bi ga leta 1633, ko so ga malo pred smrtjo končno izpustili in ko v bližini zagotovo ni bilo inkvizitorjev.

revija Jana
Bosanske piramide

Neke sorte inkvizicija se je nedavno zgodila tudi pri nas: dr. Semir Osmanagić, raziskovalec bosanskih piramid, bi moral imeti v knjigarni Mladinske knjige predstavitev svoje knjige Pogovori z umetno inteligenco. A je bila predstavitev odpovedana, češ da je posredovala slovenska arheološka znanost. Osmanagića, ki so ga na vabilu predstavili kot svetovno znanega raziskovalca piramid, je predstojnica katedre za arheologijo na ljubljanski FF dr. Katharina Zanier označila za »svetovno znanega prevaranta«. Malce sem povprašala, kako je do tega prišlo, predstavitev je odpovedala MK, ki je dala prostor le v najem, prepoved pa da ni prišla od predstojnice (ona da je samo odgovarjala novinarjem), ampak so verjetno posredovali njeni kolegi. V podkrepitev, da so bosanske piramide prevara in so torej delo narave, mi je predstojnica poslala dva linka, oba sta iz leta 2006, bosanske piramide pa so »izbruhnile« leto poprej. Odtlej je minilo 18 let, ko se je marsikaj dogajalo! Povprašala sem Osmanagića, ali je kdaj na svoje mednarodne konference – šest jih je bilo – vabil »uradne« arheologe. Seveda jih je, ampak niso prišli, prišli pa da so mnogi drugi.

Karkoli si že misliš o Osmanagiću, ki ni študiral arheologije, je pa doktoriral iz majevske civilizacije – je prepoved predstavitve knjige leta 2024 res najbolj pravi način? Razumela bi, če bi šlo za fašistoidno knjigo, ki žali in razvrednoti človeka ter mu krati temeljne pravice, o tem se pač ne razpravlja! Ko pa gre za strokovno zadevo, bi človek od naše znanosti seveda pričakoval, da prikoraka na predstavitev in se z avtorjem sooči. Si ne drzne? Nima argumentov? Je tako zelo vzvišena, da noče razpravljati o rečeh, ki ljudi kakopak zelo zanimajo? Dobro, saj vemo, kako težko se znanstvena misel prebija skozi labirinte poskusov, dokazov v referenčnih laboratorijih in ustanovah, pa z objavami v strokovni literaturi. A kaj, če te uradna znanost ne pripusti, ko imaš zelo drugačne teze? Tisto, kar dopovedujejo Osmanagić in mnogi drugi »šarlatani«, je za zgodovino in še posebej za arheologijo zelo neprijetno, saj jim podira (ne pa dopolnjuje) dosedanje ugotovitve – da je civiliziran človek star le nekaj tisoč let in da arheologija skriva najdbe, ki trdijo drugače. Kaj pomeni bakreni novčič, star 400.000 let, kar z analizo materiala danes seveda znamo ugotoviti?

Mimogrede, Galileu se je Vatikan leta 1992 opravičil, češ da je imel prav, njegovemu vzorniku Giordanu Brunu, ki so ga zaradi enakega razloga tri desetletja prej skurili na grmadi, pa le delno; ker si je drznil dvomiti, da je bila Jezusova mati devica.

Uvodnik je objavljen v reviji Jana, št. 10., 5. marec, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!