Zgodbe

Medicinski čudež po hudi poškodbi z nožem

Andreja Comino
19. 6. 2024, 06.01
Deli članek:

Najtežja zgodba notranjske dopisnice RTV Slovenija Barbare Renčof.

Osebni arhiv
Barbara Renčof s svojo družino: od leve proti desni so Oskar, Zoja, Marko, Barbara in Filip. V naročju pa je njihova šesta članica, pravijo, jazbečarka Kali.

»Obožujem svoje delo na terenu, svobodo, da večino delovnega časa preživim na terenu, v naravi, med ljudmi, da med svojim delovnikom hodim po kraških jamah, letim s helikopterjem, opazujem medvede čisto od blizu. Ko pa se izklopita kamera in mikrofon, najraje uživam v naravi s svojimi tremi otroki, Filipom, Zojo in Oskarjem. Lepo nam je. Se mi je pa pošteno zatreslo pod nogami, ko se je Oskar pri osmih letih zunaj igral s prijateljem. Na skrivaj sta vzela nož na sosedovem vrtu in rezala veje. Prijatelj ga je po nesreči z nožem pičil v oko. V roženico. Odpeljali smo ga na urgenco in od tam naravnost na Očesno kliniko. Že čez nekaj ur so ga operirali. Nismo vedeli, kaj bo. Ali bo izgubil oko? Bo imel prazno luknjo? Zdravniki so naredili čudež. Oskar je prestal tri zahtevne operacije in danes normalno vidi,« je hvaležna Barbara, ki se je kot ambasadorka pridružila akciji zbiranja denarja za prenosni biomikroskop, ki ga nujno potrebujejo na Očesni kliniki in je še posebej uporaben za pregledovanje majhnih otrok, saj lahko med očesnim pregledom sedijo v vozičku ali pri staršu v naročju.

Osebni arhiv
Barbara Renčof

»Vso svojo poklicno pot sem posvetila reportažam o običajih in navadah, ljudeh, naravi. Od postavljanja ostrnic v Loški dolini do tradicionalnega praznovanja božiča, peke poprtnjakov. K sreči se dobro znajdem tudi v izrednih razmerah, saj smo imeli v zadnjih desetih letih na našem območju katastrofalen žledolom, poplave, požare v Kemisu, Melaminu in Hamexu. Dve najhujši prometni nesreči na naših avtocestah sta bili pri Postojni in Razdrtem, tri jamarske nesreče v samo letu dni. O vsem tem sem poročala, skupaj s snemalcema Mitjo in Gregorjem Mačkom, ko se moraš odzvati takoj in potem delati na terenu, od jutranjih poročil do naše zadnje informativne oddaje Odmevi. Zdaj bom rekla nekaj, kar bo glede na nore čase, skozi katere gre naša RTV hiša, zvenelo nenavadno – ampak jaz imam res rada našo RTV Slovenija. Veliko več je kot samo politika, na katero se vsi tako radi obešajo. Na terenu mi veliko ljudi reče, da imajo radi Slovensko kroniko, ki jo pripravljamo dopisniki TV Slovenija, ker so to zgodbe o ljudeh, o življenjskih težavah, vsak dan pa poročamo tudi o dobrem.« Slovenska kronika je pogosto najbolj gledana oddaja TV Slovenija, pravi Barbara, ki je enako rada tudi mama, partnerica, hči, prijateljica, novinarka, športnica, ki rada teče, kolesari in hodi v hribe.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 25, 18. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!