Zgodbe

»Prekleti turisti, zaradi vas se bom odselil!«

V. M.
30. 6. 2024, 06.00
Deli članek:

Stal je na pomolu, vil roke v zrak in ves zaripel v obraz renčal na italijanskega penzionista. Če bi imel na glavi kakšen las, bi si ga verjetno izpulil, tako pa je pograbil ponošeno čepico in jo besno zabrisal v tla.

Shutterstock
fotografija je simbolična

Osiveli Italijan je v družbi mlajše prevajalke stopil k staremu znancu, domačinu, ki oddaja priveze za čolne. Na enem izmed priljubljenih hrvaških otokov dopustuje že 30 let, tam ima rezidenco, prvič pa, kot kaže, tudi težave. Letos se je namreč pri ureditvi priveza zataknilo, še preden je na otok pripeljal čoln. Zdelo se mu je čudno, da se Ivica na njegove telefonske klice ne odziva, pa tudi da mu v elektronskih sporočilih ni hotel zagotoviti, da ga bo ob prihodu čakal privez. Ko ga je v živo potrepljal po ramenih, se je človeku stemnilo pred očmi. K sreči je imel s seboj prijateljico Slovenko, in ta je poleg prevajalke urno zavzela še vlogo mediatorke.

»V čem je težava?« ga je previdno ogovorila, a je vprašanje nanj delovalo, kot bi prilila olje na žerjavico. Izbljuvane psovke so razkrile, da so problem bogati turisti, ki so pripravljeni plačevati vrtoglave zneske, da bi dobili, kar si želijo. Gre torej za to, da je povpraševanje večje od ponudbe, zaradi česar prihaja do rivalstva in naravnost smešnega dvigovanja cen. »200 evrov več? Pa ni problema, evo ti roko! Kdo je tako neumen, da bi plačal 1300 evrov za privez v morju? Na prekletem kamnu, ne v marini! Pa plačajo, kreteni plačajo, pa čeprav morajo do čolna plavati!« 

In zakaj je to zanj problem? Mar ne gre zaslužek v njegov žep? Italijan je v roki mečkal kuverto, a se je zdelo, da bi ga Ivica prej potisnil v vodo, kot pa sprejel dodatno vzpodbudo. Medtem ko si bližnji gostinec že junija s širokim nasmehom na obrazu mane roke, je besnenje na pomolu razkrivalo popolnoma drugačno osebno stisko. »Od rojstva živim tukaj, zdaj pa zaradi vas pezdetov postaja  življenje za nas domačine predrago. Tako ne gre več naprej, dovolj imam, zaradi vas se bom moral odseliti,« je rohnel in pred zbrano družbo drobil podrobnosti o večanju stroškov.

Zdelo se je nenavadno, da takšna jeza prihaja iz ust ponudnika, ki bi se zlahka veselil mastnega zaslužka. Medtem ko bi mnogi dvig cen označili za podjetno potezo, Ivica v vsem skupaj vidi veliko, nemarno klofuto za domačine in družbo nasploh. Pošteno služenje denarja in preprosto življenje otočana je vse, kar potrebuje. Na šopirjenje bogatašev, ki z debelo denarnico merijo svoje moči, pa se, lepše povedano: požvižga!

Prispevek iz rubrike OB ROBU je objavljen v reviji Jana, št. 26, 24. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!