Ljudje

Kdo so fantje, ki bodo pisali nogometno zgodovino?

Katja Božič
19. 6. 2024, 07.00
Deli članek:

Za našo izbrano nogometno četo selektorja Matjaža Keka je že prva preizkušnja na tako težko pričakovanem evropskem prvenstvu v Nemčiji. Vsem fantom, ki bodo pisali spomine še za vse naslednje generacije, so se z uvrstitvijo na dogodek, ki ga spremlja vsa Evropa, uresničile otroške sanje. Ni je večje časti, pravijo, kot igrati v slovenskem dresu za Slovenijo. In kdo so fantje, ki bodo krojili našo (upajmo, verjamemo) novo nogometno pravljico?

revija Jana
Držimo pesti za naše!

Za našo izbrano nogometno četo selektorja Matjaža Keka je že prva preizkušnja na tako težko pričakovanem evropskem prvenstvu v Nemčiji. Vsem fantom, ki bodo pisali spomine še za vse naslednje generacije, so se z uvrstitvijo na dogodek, ki ga spremlja vsa Evropa, uresničile otroške sanje. Ni je večje časti, pravijo, kot igrati v slovenskem dresu za Slovenijo. In kdo so fantje, ki bodo krojili našo (upajmo, verjamemo) novo nogometno pravljico?

Martin Metelko
Kapetan Jan Oblak

Kapetan Jan Oblak: Španci ga kličejo Bog

Enaintridesetletni vratar Jan Oblak je brez dvoma eden najpomembnejših členov nogometne čete selektorja Matjaža Keka. Škofjeločan, ki se je kalil med vratnicama Olimpije, se pri rosnih sedemnajstih preselil na Portugalsko in navduševal pri tamkajšnji Benfici, je že deset let nepogrešljiv pri španskem klubu Atletico. Španci ga kličejo kar Bog, tisti, ki se na nogomet spoznajo, pa pravijo, da je eden najboljših vratarjev na svetu. Čeprav je s španskim velikanom osvojil že skoraj vse najpomembnejše lovorike, pravi, da je bila njegova najpomembnejša tekma v življenju lanska zmaga Slovenije proti Kazahstanu, s katero so naši reprezentanti ulovili sanje večine Slovencev in se uvrstili na evropsko prvenstvo. Kljub temu, da izhaja iz športne družine, vratar je bil tudi njegov oče Matjaž, ki je Janov največji vzornik, njegova sestra Teja pa je kapetanka slovenske košarkarske reprezentance, se doma ne pogovarjajo prav veliko o športu. V prostih trenutkih, ki jih ni veliko, se poskuša predvsem sprostiti z gledanjem televizije ali s sprehodi. Največ časa, kot ga lahko, pa preživi s partnerico, srbsko teniško zvezdo Olgo Danilović.

Rojstni datum: 7. 1. 1993, kozorog

revija Jana
Jaka Bijol

Jaka Bijol: sreča, da je poslušal svoje srce

Postavni Korošec se je v otroštvu enako strastno predajal dvema športoma – alpskemu smučanju, kjer je bil tudi državni prvak med starejšimi dečki, in nogometu. Starša sta bolj navijala za smučanje, saj so mnogi v njem sicer videli nogometni potencial, vendar ne takega, kot ga kaže danes. A še sreča, da je poslušal svoje srce in pri trinajstih izbral žogo, saj je danes steber obrambe slovenske nogometne reprezentance. Svojo pot je začel v domačih klubih, zadnji dve leti pa so ga vzljubili v italijanskem klubu Udinese, on pa je vzljubil Italijo, se smeji. Zadnja sezona je bila zanj ena najtežjih doslej – zaradi poškodbe nekaj mesecev ni mogel igrati, kar je zaskrbelo tudi selektorja Keka, a brez potrebe, Bijol je v odlični formi. Trenutno je osredotočen zgolj na reprezentanco. »Upam, da bomo podporo gledalcev vrnili z dobrimi igrami. Vsi bomo zadovoljni, če bomo predstavili dobro igro in navdihnjeno Slovenijo,« pravi. Prav gotovo jo bo spremljala njegova dolgoletna spremljevalka, očarljiva plavolaska Neža Strmčnik, njegova najbolj goreča navijačica. Tako kot je sam kot deček navijal leta 2010 za slovensko reprezentanco na svetovnem prvenstvu in iskal podpise igralcev Cesarja in Novakovića, si bo mlajša generacija letos gotovo želela njegovega.

Rojstni datum: 5. 2. 1999, vodnar

Martin Metelko
Benjamin Šeško

Benjamin Šeško: Ne bodo nas jemali z levo roko!

Kateregakoli mladega navijača boste povprašali po glavni zvezdi slovenske reprezentance, bo gotovo kot iz topa izstrelil: Benjamin Šeško. Enaindvajsetletnega visokoraslega napadalca iz Radeč pozna vsa nogometna Evropa. Zanj so se v zadnjih mesecih potegovali največji evropski klubi, a na koncu se je odločil ostati v Leipzigu, kjer je z odlično sezono še utrdil svoj ugled ter dokazal, da je pred njim izjemno svetla prihodnost. Zdaj, ko je odločitev padla, se lahko povsem osredotoča na tekme slovenske reprezentance, v katero je pred tremi leti stopil kot najmlajši debitant v naši zgodovini. Pogumno napoveduje, da se bodo tekmeci bali Slovenije. »Po zmagi nad Portugalsko nas ne bodo jemali kar z levo roko,« pravi ta izjemno simpatični mladenič, gurman, ki v prostem času med drugim prebira tudi knjige o osebni rasti, vizualizaciji, meditaciji. Da je slednja izjemno pomembna za umirjanje, mu je jasno, saj jo prakticira tudi dvakrat na dan. Pred vsako tekmo rad posluša radeško himno; kako ponosni so Radečani na svojega športnika, pa so mu dokazali z ogromno stensko poslikavo lokalnega avtorja Bojana Sumraka na pročelju tamkajšnje športne dvorane. Velja za enega najdražjih slovenskih nogometašev, a ni razsipen, zadovolji se s počitnicami v Portorožu. Pomembno je le, da je zraven njegova izbranka Anita Vidović, s katero v Leipzigu skupaj preživljata prosti čas.

Rojstni datum: 31. 5. 2003, dvojček

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 25, 18. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!