Zgodbe

Vse, kar kopičiš, enkrat pristane na smetišču

Lara Jelen
19. 4. 2024, 07.00
Deli članek:

Ana Drev se je pred štirimi leti poslovila od kariere alpske smučarke in zavila v podjetniške vode. Z izdelki, ki jih prodaja pod znamko Snow Monkey, skuša zmanjšati odpadke. Plastenke so zgodovina, je prepričana. Čas je za nove navade, ki ne škodijo ne planetu ne nam. Tekst: LARA JELEN

revija Jana
Ne uporabljajmo več plastenk za enkratno uporabo

22. aprila v več kot 192 državah po svetu praznujemo dan zemlje. A žal se o tem le veliko pogovarjamo, naredimo pa premalo. Ano Drev so k spremembam najbolj spodbudili alarmantne številke o zavrženi plastiki za enkratno uporabo in dejstvo, da je recikliramo manj kot devet odstotkov. »Od lanskoletnih poplav opazujem bregove Savinje, prekrite s kupi smeti, kjer še posebej izstopajo plastenke in plastični izdelki. Letos marca sem se udeležila čistilne akcije ob reki, in ko sam doživiš to katastrofalno stanje, spoznaš, da je res treba nekaj storiti,« pravi.

PODARIMO!

Začnimo z okolju prijaznimi navadami! Skupaj z Ano Drev podarjamo 3 izdelke podjetja Snow Monkey: 1x termovko mover magic sky, 1x posodico za prenašanje hrane foodie in 1x lonček za kavo.

Vsi izdelki Snow Monkey so narejeni iz nerjavečega jekla, zato tudi po večkratni uporabi ostanejo enaki, obdržijo 24 ur hladno in 12 ur toplo vodo, imajo neprekinjeno garancijo.

Če bi želeli prejeti enega od omenjenih izdelkov, nam to sporočite najpozneje do 22. aprila po elektronski pošti jana@media24.si ali po pošti (Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje) s pripisom Snow Monkey. Ne pozabite pripisati svojega kontakta. Zraven pa nam napišite še svojo obljubo, kako boste pomagali okolju, da ga v celoti ne prekrijemo s smetmi. Če se za to že trudite, toliko bolje!

Plastenk ne uporablja več

Ana je začela pri sebi in ne kupuje več plastenk ter kave na poti. »Pijačo si pripravim doma ali pa imam s sabo lonček ali stekleničko. Ker imamo ogromno srečo in pitno vodo v pipah, si stekleničko lahko napolnim kjerkoli. Plastenk praktično ne kupujem več. Hrano kupujem kar se le da lokalno pridelano in jo pridelujem tudi sama. Izogibam se hitri potrošnji, hitri modi in kopičenju v vseh pogledih, saj vse, kar kopičiš, enkrat pristane na smetiščih ali v naravi. Tudi smetišča jemljejo prostor naravi,« razmišlja sogovornica.

Prihajajo časi, ko pitna voda ne bo več samoumevna

Rešitev za okolje je ogromno, tri najpomembnejše, ki bi jih moral nemudoma začeti upoštevati vsak med nami, pa so po Aninem mnenju naslednje: 1. Izbira kakovostnih izdelkov za večkratno uporabo, saj se s tem izognemo kopičenju plastike, ki pristane na smetiščih in zastruplja okolje, reke, gozdove ... 2. Racionalna poraba vode, saj meni, da prihajajo časi, ko pitna voda ne bo več samoumevna. 3. Zmanjšanje hitre potrošnje v vseh pogledih. »Ljudje smo bombardirani z vseh strani z izdelki, ki jih ne potrebujemo. Kupimo jih, ker so poceni, a jih zaradi njihove (ne)vrednosti ne cenimo in hitro odvržemo.«

Ni pa vse tako zelo slabo, sklene. »Slovenija je že naredila korak v boljšo smer, ko je prepovedala plastiko za enkratno uporabo, sami pa lahko delamo majhne korake, da poskrbimo za boljši svet. Že ozaveščenost in majhni koraki lahko spremenijo navade hitre potrošnje.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 16., 16. april, 2024.

revija Jana
Ana Drev, nekdanja alpska smučarka

revija Jana
Podjetje Snow Monkey bo v aprilu en evro od vsakega nakupa podarilo naravovarstvenemu društvu Balkan River Defence, ta mesec pa bodo začeli tudi mesečno akcijo.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!