Nasveti

Janina zdravniška linija: Zlepljen maternični vrat?

Uredništvo
19. 4. 2024, 05.04
Deli članek:

Pozdravljeni, stara sem 58 let. Na preventivnem pregledu ZORA mi je ginekolog omenil, da upa, da bo bris iz materničnega vratu uspešen, ker da imam zlepljen maternični vrat. Prosim vas za razlago, kaj pomeni zlepljen maternični vrat. Zakaj je do tega prišlo? Zaradi starosti? Imam normalno težo in nimam nobenih zdravstvenih težav. Ali se lahko ta težava kako odpravi? Naročila se bom h ginekologu, vendar bom na pregled dolgo čakala, zato vas prosim za odgovor. Lep pozdrav, Biserka

Profimedia
fotografija je simbolična

Spoštovani,

kanal materničnega vratu, ki v reprodukcijski dobi omogoča iztok krvi in delčkov maternične sluznice med menstruacijo iz maternice, je deloma anatomsko, deloma pa tudi hormonsko pogojen in v menopavzi, ki v povprečju nastopi pri 50 letih, včasih pa tudi prej, zaradi upada ravni spolnih hormonov tkivo maternice začne propadati, maternica in njena votlina se  manjšata, kanal materničnega vratu pa oži. Včasih se po večletni menopavzi kanal tako zelo zoži, da skozenj ni mogoče priti niti s tanko krtačko za jemanje brisov. Če je ženska imela ob koncu reprodukcijske dobe slučajno na materničnem vratu še kak poseg, pa se kanal lahko celo zaraste in povsem zapre. S tem ni nič narobe, razen če se v maternici slučajno začne razvijati kak proces kot npr. rak maternične votline, ki običajno ob prehodnem kanalu materničnega vratu povzroči krvavitev, ki jo ženska opazi in pride k ginekologu na pregled, pri zaprtosti kanala pa seveda ne in se lahko kdaj zgodnjo fazo takega procesa tudi prezre. Kakorkoli, samo zaradi tega kanala ni treba ponovno vzpostavljati, širiti ipd. Dovolj je občasno, npr. vsaki dve leti, opraviti pregled pri ginekologu, ki praviloma opravi tudi ultrazvočno preiskavo rodil, in če se takrat ničesar ne vidi, tudi ničesar ni. Bris materničnega vratu pa se pač opravi le površinsko od zunaj, saj je pri vaši starosti in v primeru, da je bilo doslej vedno vse v redu, izredno majhna verjetnost, da se bo na materničnem vratu kaj razvilo.

Lep pozdrav,

Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekologije in porodništva

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka