Nasveti

Morske dobrote

Lara Jelen
1. 5. 2024, 04.00
Deli članek:

Že nestrpno odštevate dni do prvega pozdrava morju? Ob morskih jedeh se boste počutili, kot da ste že tam.

Profimedia
Božanska paelja

Božanska paelja

Sestavine

  • 400 g piščančjega mesa s kostjo
  • 50 ml oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 1 rdeča, 1 zelena in 1 rumena paprika
  • sol
  • mlet črni poper
  • ščepec žafranike (ali kurkume)
  • 4 lovorovi listi
  • 400 g morskih sadežev (školjke, kalamari, kozice)
  • 300 g dolgozrnatega riža
  • 100 ml belega vina
  • 300 ml piščančje ali zelenjavne juhe
  • 2 žlici masla
  • 1 limona

Priprava

1. Piščančje meso operite in osušite. V veliki globoki ponvi segrejte olje in popecite meso do zlate barve. Dodajte na grobo sesekljano čebulo in papriko, narezano na majhne kocke.

Začinite s soljo in poprom, dodajte žafraniko (ali kurkumo) in lovorov list ter zelenjavo prepražite.

2. Zdaj dodajte še mešanico morskih sadežev, premešajte, pokrijte s pokrovko in dušite.

3. Riž splaknite s hladno vodo in odcedite. Nato ga dodajte v ponev in pustite, da porumeni.

4. Prilijte vino, zmanjšajte temperaturo in dušite. Med dušenjem dodajte juho in občasno premešajte.

5. Ko je riž mehak, dodajte maslo in odstranite ponev z ognja. Paeljo postrezite z rezino limone.

Še več morskih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 17, 23. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!