Potepuški psi

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi krvoločni prikradejo čisto do hišnih vrat

I. Vidmar
21. 5. 2024, 06.02
Deli članek:

Zadnje tedne trojica potepuških psov vznemirja krajane krajevnih skupnosti Majde Šilc in Žabje vasi. Nemški ovčar in dva labradorca so med drugim pokončali že več domačih mačk.

I. Vidmar
Prejšnji ponedeljek zvečer pri hotelu Belokranjec.

Potem ko se je v preteklih dneh že poročalo o potepuških psih in njihovem krvoločnem početju v Irči vasi oziroma na širšem območju Krajevne skupnosti Drska, se je sredi prejšnjega tedna trojica potepuških psov pojavila na drugem koncu mesta, na območju Krajevne skupnosti Majde Šilc in v Žabji vasi, kjer so se prav tako spravili na mačke in jih več tudi pokončali. Tokrat po mnenju krajanov morda celo ne gre za potepene živali iz romskega naselja na drugem koncu mesta, saj so na pogled to zelo verjetno pasemske živali. Vodja tropa je nemški ovčar, ki mu sledita dva velika svetlejša psa, najverjetneje labradorca. Podnevi jih niso videli, zvečer in ponoči pa jih je videlo več krajanov, saj pridejo povsem do hišnih vrat. Varnostna kamera jih je posnela tudi na terasi ene izmed hiš.

Obvestili policijo in zavetišče Turk

I. Vidmar
Predsednik varnostnega sosveta v Krajevni skupnosti Majde Šilc Avgust Vrščaj

Kot je povedala predstavnica za odnose z javnostmi v Policijski upravi Novo mesto Alenka Drenik Rangus, je več občanov obvestilo policijo o omenjenih psih in primerih ubitih mačk na območju Krajevne skupnosti Majde Šilc. Policisti sicer nimajo pristojnosti neposredno ukrepati v takih primerih, morajo pa o tem obvestiti pristojne ustanove, kot so občina, krajevna skupnost in predvsem Zavetišče za živali Turk, kar so tudi storili. V noči na torek so tudi sami poskusili posredovati. S primerom se precej intenzivno ukvarja tudi predsednik varnostnega sosveta v Krajevni skupnosti Majde Šilc Avgust Vrščaj, ki je povedal, da se omenjeni psi zadnje dni zadržujejo okoli križišča v Žabji vasi, Hoferja in na Žibertovem hribu v bližini vremenske postaje. »Ljudje ves čas kličejo in poročajo o njihovem gibanju ter tudi o krvoločnem početju. Za zdaj so žrtve mačke. Ljudi se bojijo, a krajanom svetujemo, naj bodo previdni, dokler zavetišču Turk ne bo uspelo psov uloviti in odpeljati. Krajanom svetujemo, naj jih sami ne poskušajo ujeti, saj so očitno divji in verjetno nevarni,« svetuje Avgust Vrščaj.

Nevarnosti še ni konec 

Konec prejšnjega tedna je med krajani zakrožila novica, da so našli lastnika pobeglih psov in da naj bi bili ti že doma. Lastniki najbolj ogroženih mačk in tudi majhnih psov v naselju so se že oddahnili, a se je izkazalo, da podatek ni resničen, tako da so njihove živali še vedno ogrožene. Lastniki mačk naj svojih živali, dokler psov ne odstranijo, vsaj ponoči ne izpuščajo iz hiš, saj obstaja velika nevarnost, da se ne bodo nikoli več vrnile.

Krajani obupani: na dolenjskih cestah se pojavljajo samosvoji psi in konji

Na lovu za potepuškimi psi – občani se bojijo na sprehod