Nasveti

Nad bolečine v hrbtu z verigo

Simeon Cvejoski
28. 4. 2024, 07.00
Deli članek:

Ljudje s pretežno sedečim življenjskim slogom preživijo večino svojega časa v upognjenem položaju. Zato je naša zadnja veriga mišic, ki je odgovorna za izteg v bokih in hrbtu, šibkejša. To vodi do številnih težav z držo in v nezmožnost popolnega iztegovanja. Rešitev je krepitev mišic zadnje verige, kar je ključ do boljše drže, večje moči nog in zmanjšanja bolečin v križu. Tekst: Simeon Cvejoski, kineziolog, KinVital d.o.o.

revija Jana
Okrepite mišice

Posteriorna veriga vključuje mišice vzdolž zadnjega dela telesa, kot so zadnje stegenske mišice, zadnjične mišice, hrbtne mišice in meča. Te mišice so odgovorne za iztegovanje bokov in hrbta ter bistvene za dobro držo in pravilno mehaniko gibanja.

Močne mišice zadnje verige lahko pomagajo preprečiti bolečine v hrbtu, tako da zagotavljajo podporo in stabilnost medenice ter prispevajo k pravilni poravnavi hrbtenice in pravilnemu vzorcu gibanja pri raznih predklonih. Vse skupaj pomaga enakomerno porazdeliti težo in pritisk po hrbtenici, kar zmanjša tveganje za obremenitev ali poškodbo. Poleg tega lahko močna posteriorna veriga izboljša atletsko zmogljivost, biomehaniko gibanja in splošno fizično funkcijo.

Manj obremenjeni hrbtenica in kolena

Šibkost posteriorne verige lahko povzroči slabo držo in neoptimalne vzorce gibanja, kar poveča tveganje za bolečine v hrbtu in poškodbe. Močnejši iztegovalci hrbta in kolkov pa lahko podpirajo vašo težo in sprejmejo večji pritisk, zato so hrbtenica, kolena in drugi sklepi manj obremenjeni.

Slaba drža terja svoj davek

Bolečine v hrbtu pogosto povzročijo različni dejavniki, vključno s slabo držo, poškodbami in s starostjo povezano obrabo sklepov. Vendar pa lahko šibkost v posteriorni verigi prispeva tudi k bolečinam v hrbtu, saj omejuje sposobnost hrbtenice, da prenese težo in ohrani pravilno poravnavo. Ta manko kompenziramo z drugimi deli telesa, kar povzroči dodatno obremenitev, ki se s časom stopnjuje. Na primer, zaradi šibkih zadnjičnih mišic lahko mišice spodnjega dela hrbta delajo močneje, kot je treba, kar povzroči utrujenost in zategnjenost na tem področju.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 17, 23. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!