Zgodbe

Vanja Kovač o femicidu: Nasilje ne sme biti tolerirano

Sonja Javornik
1. 5. 2024, 03.01
Posodobljeno: 1. 5. 2024, 09.37
Deli članek:

V torek je bila premiera dokumentarnega filma Ljubezen ubija, v katerem avtorica Vanja Kovač obravnava nasilje nad ženskami v intimnopartnerskem razmerju na območju zahodnega Balkana. »Tu je dom najnevarnejši kraj za ženske,« pravi avtorica.

Shutterstock
Ljubezen ubija

Moški niso živali, ki se ne znajo kontrolirati, zato nasilje ne sme biti tolerirano.

Naslov Ljubezen ubija je precej močan.

Naslov ni zrasel le na mojem zelniku, našli smo ga skupaj z montažerjem in novinarko Tednika. Smo ga pa dali v narekovaje, ker se velikokrat ljubezen izkorišča na sodiščih, v medijih. Predvsem v slednjih se recimo govori, da je nekdo ubil žensko iz ljubosumja, in dobimo občutek, da gre že skoraj za nekaj romantičnega. Kot pove ena od mojih junakinj, tu ne gre za ljubezen, ker bi jo sicer pazil, lepo ravnal z njo, ne bi bil nasilen in je zagotovo ne bi ubil!

Adrian Pregelj
Vanja Kovač

Torej ljubosumje ni del ljubezni?

Če že je, mora biti v mejah normale. Pridejo trenutki, ko smo vsi ljubosumni. Patologija in nasilje pa nimata zveze z ljubeznijo! Žrtve ostanejo v teh odnosih, ker verjamejo, da jih ima ta oseba tako zelo rada. Senada je povedala, da je potrebovala ogromno časa, da je sploh ugotovila, da pri možu doživlja nasilje, ker je bila navajena nasilja iz svoje primarne družine. Njeno mamo je oče pretepal, da je bila krvava in je imela tudi poškodbe. Tako Senada lasanja ali klofutanja ni razumela kot nasilje, ampak je mislila, da moraš imeti zlomljeno roko, nos, kri in je šele to res nasilje.

Pobuda za film je prišla od zunaj, kajne?

Države zahodnega Balkana smo se povezale v okviru projekta ERNO, ki ga financirajo Združeni narodi. Gre za koprodukcijo, v kateri smo sodelovale Hrvaška, Srbija, Bosna, Črna gora, Bolgarija in Slovenija. Na podlagi skupnega projekta smo prejeli dodatna sredstva, ki so v tem času, ko imamo na televiziji kar hude finančne težave, zelo dobrodošla, saj nimamo financ za kakšne druge posebne projekte.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 18, 29. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!