Zgodbe

To niso bonboni: previdno z melatoninom pri otrocih

T. N. S.
30. 4. 2024, 08.02
Posodobljeno: 30. 4. 2024, 08.56
Deli članek:

V ZDA je v desetih letih število otrok, ki so zaradi predoziranja z melatoninom končali na urgenci, naraslo za kar 420 odstotkov. Čeprav jo je velika večina odnesla brez posledic za zdravje, pa previdnost pri odmerjanju tega pomagala ni odveč. Še bolje pa je, da poskrbite za higieno spanja, ki bo vašemu malčku omogočila mirne sanje.

Shutterstock
Melatonin

Zdi se, da stari in mladi čedalje slabše spimo in industrija prehranskih dopolnil, namenjenih mirnim nočem, je v stalnem porastu. Melatonin je še posebej priljubljen, saj je naravno sredstvo, ki ga naše telo proizvaja tudi samo. Mnogi starši po njem posežejo tudi za pomoč svojim otrokom, ki s težavo zaspijo ali se ponoči zbujajo.

Za štirikrat več obiskov urgence

Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je pred kratkim ugotovil, da se je število otrok, ki obiščejo urgenco, potem ko je zaužilo prevelik odmerek melatonina, od leta 2009 do 2020 povečalo za kar 420 odstotkov. V veliki večini so bili to majhni otroci, ki so ga zaužili nevede. Našli so pač škatlico gumijevih medvedkov, ene najbolj priljubljenih oblik, v kateri prodajajo melatonin, namenjen otrokom, in si jo lep del privoščili. Ko so starši ugotovili, kaj se je zgodilo, so jih za vsak slučaj peljali k zdravniku. Na srečo so količine melatonina v otroških pakiranjih nizke in 84 odstotkov teh otrok ni kazalo nobenih znakov predoziranosti. Pri preostalih so bili posledica zaspanost, omotica, glavobol, izčrpanost, letargičnost, oteženo dihanje in zaprtje. Nekaj sto otrok je potrebovalo intenzivno nego, pet so jih morali priključiti na umetna pljuča, dva otroka pa sta umrla.

Skrb zbujajoče je tudi dejstvo, da je raziskava iz leta 2017 odkrila, da vsebnost melatonina v dodatkih pogosto ne ustreza deklaraciji. Pregledani izdelki so namreč vsebovali celo 83 odstotkov manj melatonina, kot je bilo navedeno na etiketi, ponekod pa je bil presežen za kar 478 odstotkov. V enem primeru ga v dodatku sploh ni bilo, je pa vseboval kanabinoide. V Evropi imamo sicer precej strožje standarde kot v ZDA, a ker so cene najnižje na spletu, marsikdo na ta način naroča tudi prehranske dodatke in celo zdravila. 

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 18, 29. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!