Zgodbe

Aleš Musar in prve dame na sladkem obisku v Radovljici

Sonja Javornik
30. 4. 2024, 08.00
Deli članek:

Naši predsednici Nataši Pirc Musar že zdaj predlagam, naj v naslednji volilni kampanji za slogan izbere kaj takšnega: »Akcija – izvolite enega, dobite dva!« Z njenim soprogom smo Slovenci namreč dobili najboljšega možnega promotorja naših kulturnih in naravnih zakladov, saj je s tem svojim udejstvovanjem že navdušil mnoge tuje goste ter spletel tesne vezi s soprogami in soprogi veleposlanikov, pa tudi s prvimi damami. O tem smo se ekskluzivno prepričali tudi pred dnevi, ko je ob srečanju predsednikov sosednjih držav ob 20. obletnici sprejetja Slovenije v EU vodil spremljevalni program za prve dame in je bilo hitro očitno, da so gostje več kot zadovoljne v njegovi družbi.

Katja Kodba / STA
Madžarska prva dama Zsuzsanna Nagy, avstrijska prva dama Doris Schmidauer, direktorica Čebelarskega muzeja dr. Petra Bole, hrvaška prva dama Sanja Musić Milanović in Aleš Musar.

Prejšnji ponedeljek so se na povabilo predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar na Brdu pri Kranju sestali italijanski predsednik Sergio Mattarella, avstrijski predsednik Alexander van der Bellen, hrvaški predsednik Zoran Milanović in madžarski predsednik Tamás Sulyok. Italijanski predsednik je prišel sam, drugi pa s soprogami. Po uvodnem pozdravu naše predsednice so se predsedniki posvetili svojim dolžnostim, predsedniške soproge pa so se odpravile v Radovljico, na spremljevalni program za dame, ki ga je ob pomoči protokola pripravil kar Aleš Musar sam.

Katja Kodba / STA
Pred muzejem Lectar so prve dame in naš Aleš Musar pozirali z gostitelji.

Orjemo ledino

Takšnih programov, vsaj ne tako obsežnih, pri nas še ni bilo in Musar na tem področju orje ledino. In to izjemno učinkovito! Ne samo, da je bilo to čutiti med omenjenim programom, izvedeli smo tudi, da ima, recimo, dober odnos z ukrajinsko prvo damo ter številnimi drugimi prvimi damami in gospodi, kar nedvomno vpliva tudi na kakovost dialoga med državami. Za Slovenijo je torej njegova sposobnost, da naveže pristne stike, zelo pomembna, to sodi v tiho diplomacijo, zagotovo pa je pomembno tudi to, da s svojim navdušenjem nad našim naravnim in kulturnim bogastvom tujcem prikaže Slovenijo kot resnično bogato, zanimivo deželo, ki jo je vredno obiskati. »V Sloveniji prvih dam in soprogov ne gostimo pogosto, tako da sem v času, odkar je Nataša predsednica, sodeloval pri dveh obiskih – ko sta prišla predsednika Albanije in Črne gore,« nam je povedal prvi soprog, ki tudi v tujini še ni imel priložnosti sodelovati pri skupinskem spremljevalnem programu za več prvih dam, saj so takšne priložnosti, ko pride na obisk več predsednikov s partnerji, res redke. Se je pa doslej že izkazal pri vodenju programov za partnerje veleposlanikov v Sloveniji – naslednji tak dogodek ima že maja.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 18, 29. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!