Zgodbe

Kako so seniorke dale Švici vetra

Jelka Sežun
30. 4. 2024, 07.01
Deli članek:

Tule je ideja: če do boljše okoljske politike ne moremo s prošnjami, protesti in prepričevanjem, si jo pa iztožimo! Preverjeno deluje, skupina nadpovprečno vztrajnih Švicark je na Evropskem sodišču za človekove pravice zaradi premajhne ambicioznosti pri zastavljanju okoljskih ciljev tožila svojo državo in dosegla zmago. Juhej.

Profimedia
KlimaSeniorinnen

Podnebne seniorke, tako prevajamo ime švicarske zveze starejših žensk, ki si je nadela ime KlimaSeniorinnen in skuša s tožbo na ESČP, ki jo je pravkar dobila, prisiliti svojo deželo, Švico, da boj proti podnebnim spremembam vzame bolj resno. Bo zdaj Švica z neizbežnimi spremembami svoje okoljske politike stopila na prste velikih korporacij? Zdi se, da bo morala – in toliko bolje!

»Ne glede na znanstvena spoznanja Švica skupaj z drugimi državami ne naredi vsega, kar bi morala, da bi preprečila te katastrofe. Ker vlade s svojo neaktivnostjo kratijo osnovne pravice, jih vse več ljudi po svetu toži,« so Švicarke pojasnile svoj boj. »Zakaj zveza? Zato, ker pravni procesi ne slonijo na posameznikih. Zakaj ženske, seniorke? Ker smo starejše ženske še posebej občutljive za intenzivne in pogoste vročinske valove. Seveda vemo, da starejši moški, bolniki in majhni otroci prav tako trpijo zaradi vročinskih valov in drugih podnebnih pojavov. S tem da smo se osredotočile prav na občutljivost nas, starejših žensk, smo povečale možnost uspeha naše tožbe, ki pa bo koristna za vse.«

Osem let. Seniorke so imele ustanovni sestanek avgusta 2016. Takrat jih je bilo štirideset. Vztrajno so v zvezo vabile še druge ženske nad 64 in še vztrajneje vlagale tožbe, sodišča pa so jih enako vztrajno zavračala – vse dotlej, ko jim je ESČP prisluhnilo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 18, 29. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!