Zgodbe

Oscar Pistorius je spet svoboden

Jelka Sežun
30. 4. 2024, 06.02
Deli članek:

Morilec je bil svetovno znan športnik, olimpijec, žrtev uspešna manekenka. Seveda je bil umor na vseh svetovnih naslovnicah. Zgodilo se je na valentinovo leta 2013. Zdaj je Oscar Pistoruis po devetih letih zapora znova na prostosti.

Profimedia
Oscar Pistoruis

Oscar Pistorius, dvojni amputiranec in eden najhitrejših tekačev na svetu, je imel tudi zelo temno plat, se je pokazalo po tistem, ko je skozi zaklenjena vrata kopalnice s pištolo ustrelil svojo zaročenko Reevo Steenkamp. On je vseskozi trdil, da se je ponoči zbudil in streljal v samoobrambi, ker je mislil, da gre za vlomilca, toda na sodišču (in v medijih) so priče ena za drugo pripovedovale o njegovih nekontroliranih izbruhih divjega besa. Pa rad je imel orožje in hitro, prehitro vožnjo.

Sprva je kazalo, da jo bo poceni odnesel, bil je znan obraz in slavnih ljudi se menda ne pošilja v ječo za vedno in en dan? Najprej so mu sodili zaradi uboja in mu prisodili pet let, a so potem, zaradi pritiska zares besne javnosti, rekli, ups, pravzaprav smo hoteli reči umor, in mu po pritožbi tožilstva na ponovnem sojenju leta 2015 prisodili trinajst let in pet mesecev zapora. Kar je družino umorjenega dekleta še posebej bolelo, je bilo to, da Oscar, ki so ga imeli nekoč radi, nikoli ni priznal umora. Nikoli. Še vedno vztraja, da je mislil, da strelja na vlomilca.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 18, 29. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!