Zgodbe

Drvimo v finančno brezno. Grabiti bi nas morala panika!

Marija Šelek
30. 4. 2024, 05.06
Deli članek:

Politiki so se poenotili, ljudstvo je pomirjeno, referendum bo zgolj še formalnost, drugi blok jedrske elektrarne se malodane lahko začne graditi – tak je splošen vtis v javnosti. Glasovi proti jedrski elektrarni so tišji, večina pa se ukvarja z življenjem in se jim ne da preveč razmišljati o prihodnosti električne energije.

Profimedia
Je JEK2 res edina rešitev za Slovenijo?

Verjetno pa nas vse skupaj zanima, ali bomo imeli elektriko in kolikšen bo znesek na položnici. Morda bi veljalo razmisliti tudi o tem, kakšno finančno breme si bomo nakopali s tem in kaj bomo pustili generacijam za nami. Zorana Kusa najbolj skrbi, kakšno brezno si kopljemo s tem projektom in da tvegamo potencialni finančni zlom države.

Prvi, ki bi jih ob tem morala zgrabiti panika, so finančni minister, predsednik vlade, državni zbor in nato smo vsi mi, pravi sogovornik. »Ni države na svetu, ki bi eno tretjino bruto družbenega proizvoda namenila za tako visoko tvegan projekt. V Veliki Britaniji ena jedrska elektrarna predstavlja pol odstotka BDP, na Poljskem pet odstotkov BDP, pri nas pa 30 odstotkov! JEK2 (z obrestmi) bomo odplačevali dolga leta na račun drugih sistemov: šolstva, raziskav, zdravstva ... Strah pred nesrečo in radioaktivni odpadki so »samo« za zraven, najbolj bi nas moral skrbeti denar. Ko in če bodo povedali, kolikšna bo moja položnica za elektriko, šele takrat se bom lahko informirano odločal na referendumu. Če ne bo primerjalnih številk, bi morali ljudje referendum bojkotirati,« je prepričan Kus.

Shutterstock
Oskrba z električno energijo.

Novembra se bomo državljani na referendumu odločali, ali smo za JEK2 ali ne. Ampak referendumsko vprašanje se ne bo glasilo tako, temveč »ali podpirate izvedbo projekta JEK2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo, kot je predvideno v resoluciji o dolgoročni rabi jedrske energije v Sloveniji«.

Kdo pa bo na tako vprašanje obkrožil ne?! Če bi ljudje odgovorili z ne, bi pomenilo, da še naprej podpirajo fosilna goriva. Za tako sugestivno vprašanje so se odločili, ker si želijo dobiti privoljenje ljudstva za nadaljnje raziskave, vredne sto milijonov, tem pa leta 2028 sledi podpis pogodbe za gradnjo JEK2. Zelena luč na referendumu bi pomenila, da se nihče ne bi več  spraševal, kako so porabili ta denar in ali ga je bilo bistveno več kot sto milijonov. In potem bodo dejali: zdaj smo že porabili sto milijonov, poti nazaj ni več, zdaj moramo graditi ...

In tja nas uglašeni politiki (Svoboda, SDS, SD in NSi) želijo pripeljati?

Tako je in situacija je slabša zato, ker so se vse parlamentarne stranke z izjemo Levice združile ter sklenile sporazum o nenapadanju, skupaj bodo nastopale za promocijo jedrske energije – vse do uspelega referenduma. Seveda pa ne želijo razkriti nobene številke: koliko bo projekt stal in kolikšna bo cena tako proizvedene energije. Teh številk se ne da dobiti in jih pred referendumom tudi ne bo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 18, 29. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!