Nasveti

Španski bezeg koristi ženskam

Lara Jelen
19. 4. 2024, 08.00
Deli članek:

Španski bezeg je že poln omamno dišečih cvetov. Še zdaleč niso samo za v vazo, to so namreč užitni cvetovi, ki koristijo predvsem ženskam, je v novi knjigi Zdravilne rož'ce (založba Kmečki glas) zapisala Darja Požun. Tekst: L. J.

revija Jana
Španski bezeg

»Sama rada skrbim za svoje zdravje s pomočjo narave,« pravi avtorica in o španskem bezgu še razkrije, da se v ljudskem zdravilstvu uporablja prav vse: cvetovi, listi, lubje in semena. Lubje se odstranjuje spomladi, cvetove pa nabiramo le v sončnem vremenu.

Rezervirano za ženske

»Nekoč so španski bezeg uporabljali, kadar so se hoteli znebiti črevesnih parazitov, uporaben je bil tudi za zniževanje visoke telesne temperature. Bezeg je rastlina, ki blagodejno in zelo dobro vpliva na ženske. Za moške ni priporočljiv, saj neugodno vpliva na prostato in reproduktivne organe, znižuje libido ter povzroča nervozo in nemir. Cvetovi španskega bezga lahko pomagajo pri povišani temperaturi, razjedah v ustih, prebavnih motnjah, težavah dihal, visokem krvnem tlaku in tudi pri ledvičnih kamnih. Blažili naj bi kašelj in bronhitis ter lajšali bolečine pri revmi, dobro naj bi delovali na bolezni kože, saj naj bi ta po nanosu pripravkov hitreje okrevala. Zeliščarji ga uporabljajo tudi kot pomoč pri išiasu,« preberemo skupaj z opozorilom, da lahko intenzivni vonj nekaterih vrst španskega bezga povzroči slabost in bruhanje. Če ga boste poskusili prvič, pa vas čaka še eno presenečenje: po okusu je nekoliko grenak, zato se ga največkrat uporablja s  sladkorjem, v sirupih, medu in podobnih pripravkih.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 16., 16. april, 2024.

revija Jana
Španski bezeg, omamno dišeč in užiten

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!