Zgodbe

Srečno, koroška deklica!

Jana
3. 4. 2012, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kdo bo odgovarjal za skrivanje koroške deklice?

Pretresljiva kalvarija »koroške deklice« se je prejšnji teden sicer končala z dolgim in čustvenim objemom petletne Klare in njene mamice Aleksandre, ki se nista videli kar 17 mesecev in 20 dni. Vendar se križarska vojna proti institucijam, vodita jo kot doslej Matic Munc in Natalija Markač, nadaljuje. Kot da se ne bi zavedali, da v tej vojni ni zmagovalcev, ampak samo nebogljena žrtev – petletna deklica, nekdanji zagovorniki Klarinega očeta iz svetovalnice Akcija! še naprej rinejo z glavo skozi zid in se dvigujejo nad ves naš pravni sistem. Takoj po zagotovo mučni (eni) noči v priporu, po kateri so deklico takoj našli, je Matic Munc imel še toliko moči, da je pozval aktiviste in civilne iniciative, naj začnejo boj proti ugrabljeni državi. »Mene pa lahko samo še ubijejo,« je dejal. Kot da je on največja žrtev!

Za nami je neverjetna, a resnična zgodba, ki je s časom doživljala vedno bolj razburljive preobrate. Po zadnjem, ko so kriminalisti priprli trojico, ki je skrivala deklico, je Klara spet dobila mamico, tej je bila za dolgo časa odvzeta.
Na žalost to ni samo zgodba o umazani in maščevalni vojni med nekdanjima partnerjema za njunega otroka – to bi bila, če se vanjo ne bi vključila svetovalnica Akcija! Matic Munc, s. p. – ampak zgodba o kriminalni združbi, ki je skrivala deklico, zgodba o strti mami, ki je ves čas potrpežljivo čakala na svojo hčer, in tudi o očetu, ki je bil očitno prav tako talec svetovalnice Akcija!; zgodba o pretreseni babici, ki je bila ves čas s Klaro v izolaciji, in zgodba o zaznamovanem dedku, ki mu ne bo nikoli moglo biti ne dokazano ne ovrženo dejanje spolne zlorabe. Zgodba o dveh družinah z Mežice, ki ju je zasebni psiholog zlorabil za svoje interese. Predvsem je to zgodba o hudi manipulaciji z javnostjo in mediji.
Dvomljivo in enostransko medijsko poročanje. Za koroško deklico morda ne bi nikoli izvedeli in tudi njena usoda bi se verjetno zasukala drugače, če je ne bi novembra 2010 Matic Munc in Natalija Markač razkrila medijem. Pod njunim vplivom se je vsa Slovenija zgražala nad početjem dekličinih dedka in mame in slovenskih institucij, ki otroka niso odvzele materi, za kar si je prizadeval Boštjan Kaker. Vendar se je kaj kmalu pokazalo, da ima tako kot vsaka zgodba tudi ta dve plati, a mediji so poročali zgolj o eni.
Decembra 2010 smo v Jani prvi objavili tudi materino anonimno pripoved in mnenje. To se je seveda pokazalo za povsem nasprotno očetovi. Medtem ko je on zatrjeval, da je Aleksandra otroka zapustila in da nikoli ni skrbela zanj, je ona povedala, da je on izjemno veliko delal, za otroka pa je skrbela sama. Deklico je ob njuni ločitvi pred njo skril.
 

Vloga Matica Munca in Natalije Markač. Ob vsakem dejanju policije, tožilstva, sodišča ali CSD v teh dveh letih je skočila pokonci svetovalnica Akcija. Matic Munc in Natalija Markač sta se sklicevala tiskovne konference, na njih sta medijem grmela čez pedofilskega dedka in skorumpirane institucije. Pri tem sta pozabila povedati, da so spolno zlorabo prijavili šele takrat, ko je bila deklica sodno dodeljena materi, predvsem pa, da je tožilstvo sum spolne zlorabe zavrglo. Če ju je kdo po naključju kaj več vprašal, sta se sklicevala na po njunem mnenju nepopolno izvedensko mnenje. Mnenje je bilo nepopolno prav zaradi njunega skrivanja deklice, zaradi česar je izvedenci niso mogli pregledati.

Tekst: TINA HORVAT

Več v Jani št. 14, 3. aprila 2012