Nasveti

Mala šola šopkov: Velik šopek iz cvetlic nabranih ob poti

Metka McCully Žigon
1. 7. 2024, 04.00
Deli članek:

Rada nabiram divje rastline in jih uporabim v šopkih. Narava je zame neskončen vir navdiha in občudovanja. Slovenska flora je tako raznolika in bogata, da se vedno najde kaj za v vazo. Rastline za tale velik šopek sem nabrala kar ob poti, dodala sem le še nekaj roza vrtnic.

Mateja J. Potočnik
Šopek

Videz, vaza: intenzivna roza barva cvetnih gumbkov njivskega grabljišča se izvrstno ujema z barvo vrtnic. Šopek dopolnjujejo svetlejši bledo rožnati cvetovi baldrijana in rahlo rdečkastoroza poganjki navadne kislice.

Ker so vse rastline velike, na dolgih poganjkih, sem zanje uporabila veliko in visoko vazo, če imate malo prostora, lahko seveda rastline prirežete in naredite manjši šopek.

Uporabljene rastline:

1. Njivsko grabljišče (Knautia arvensis) – trajnica, ki samoniklo raste na naših travnikih po vsej Sloveniji. V višino zrase kar 100 cm in ima na enem steblu več cvetov. Ti so v obliki gumbkov intenzivne roza do vijolične barve. Grabljišče je tudi zdravilna in užitna rastlina. Mlade liste, nabrane, preden začne rastlina cveteti, lahko uporabimo v solati. Obstajajo tudi selekcionirane, okrasne sorte, ki jih dobite v vrtnarijah s trajnicami. V vazi se dobro obdrži vsaj teden dni.

2. Navadna kislica (Rumex acetosa) – raste divje vsepovsod po Sloveniji. Najdemo jo po travnikih in na gozdnem robu. Mladi poganjki in steblo imajo rahlo kiselkast, sočen okus in smo jih kot otroci radi žvečili. Mlade liste lahko pripravljamo kot špinačo ali blitvo. V šopku sem uporabila poganjke s cvetovi in semeni. Če odstranimo odvečne liste, se v vazi obdrži dolgo, tudi dva tedna.

3. Baldrijan (Valeriana officinalis) – trajnica, ki zraste v višino več kot 1,2 m. Cveti maja, junija. Cvetovi so nežno rožnati, včasih skoraj beli. Uspeva samoniklo po vsej Sloveniji. Najbolj znana je po svojem pomirjujočem in protidepresivnem učinku, v ta namen uporabljamo izvlečke njenih korenin. Za šopke lahko naberemo cvetoče rastline, lepa so pa tudi odcvetela socvetja, ki jih lahko posušimo in uporabimo v suhih šopkih. V vazi bo baldrijan lep vsaj teden dni.

4. Vrtnica (Rosa sp.) – šopek iz divjih rastlin sem dopolnila z žlahtnimi roza vrtnicami iz svojega vrta. Vrtnice se v vazi obdržijo kar dolgo, tudi deset dni, če jih naberemo, ko se popki ravno začno odpirati.

OKVIR: Nasvet: prav presenetljivo je, kako dolgo zdrži tale divji šopek v vazi. Če zanj lepo skrbimo, nas bo zagotovo razveseljeval vsaj en teden. Rastline popijejo presenetljivo veliko vode, zato vsak dan preverimo in jo po potrebi dolijemo. Vodo zamenjamo vsaj vsak drugi ali tretji dan, obenem prirežemo peclje rastlin.

Ko nabiramo travniške ali druge divje rastline, ravnajmo skrajno spoštljivo do narave. Nikoli ne naberemo vseh rastlin do zadnje, vedno moramo pustiti kaj za naprej, za seme. Prepričana sem, da noben kmet ne bo imel nič proti, če na njegovem travniku naberete nekaj rastlin, pazite le, da ne potlačite trave, ker jo je potem težko kositi. Nabirajte ob poti ter ne potlačite in potacajte vsega. Naberite le, kolikor res potrebujete.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!