Nasveti

Najboljša slovenjegoriška gibanica

Sara Lipovšek
1. 7. 2024, 05.00
Deli članek:

Na domačiji Marjane Firbas v Cerkvenjaku v Slovenskih goricah imajo gostje še posebej radi prav posebno jed – slovenskogoriško gibanico. Ta pogača je kulinarična posebnost regije, Marjanina pa je bila tudi že nagrajena.

TOMO JESENIČNIK IN DEAN DUBOKOVIČ
Marjana Firbas in njena gibanica

Sestavine

Vlečeno testo
- 300 g moke
- jajce

- sol

- 2 žlici olja

- mlačna voda

Nadev
- 1,3 kg skute

- 2 dl smetane
- 100 g sladkorja
- pol vrečke vaniljevega sladkorja

- ščep soli
- 0,5 l smetane za mazanje

Priprava
1. Iz vseh sestavin za vlečeno testo umesimo testo in ga pustimo počivati 20 minut.
2. Testo razvaljamo v krog s pol metra premera, tako da sega čez lopar (okrogla lesena deska za gibanico). Če nimamo loparja, si lahko pomagamo s kakšno drugo okroglo podlago. Nato testo še razvlečemo, premer naj bo zdaj dvojen.
3. Sredino testa namažemo s polovico nadeva, obod pa razrežemo na 6 enakih delov in prvega razvlečemo čez sredino. Namažemo z nadevom, vse naslednje do konca pa s smetano.
4. Prestavimo na peki papir in potisnemo v pečico, ogreto na 220 stopinj, za 25–30 minut. Gibanica naj se zlato rumeno zapeče.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 26, 24. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!