Nasveti

Vrzotovka

Jana
16. 6. 2009, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ohrovt je na Goriškem zelo priljubljena sestavina. Iz njegovih listov naredimo različne juhe, omake in pireje, ki jih uživamo kot glavno jed ali pa kot prilogo k mesu in praženemu krompirju.

Gospodinja Nataša s turistične kmetije Pri Rjavčevih v Šempasu na Goriškem (www.slovenia.info/cernatic) svoje goste že vrsto let razveseljuje z regionalnimi jedmi po hišnih receptih, med njimi z okusno enolončnico iz ohrovta – vrzotovko, za katero nam je zaupala recept. Vrzotovka je bila nekdaj zelo priljubljena pozimi, danes pa jo Pri Rjavčevih kot prilogo ali kot glavno jed svojim gostom pripravljajo vse leto.

Sestavine : 1 kg ohrovta (vrzote)+ 1kg krompirja + 20 dag fižola + 1 žlica masti ali olja + 5 strokov česna + 2 žlici gladke moke + sol + poper.

Priprava: Ohrovt najprej dobro očistimo in narežemo na 1 cm široke trakove, ki jih skuhamo v slanem kropu. Ko se ohrovt zmehča, ga odcedimo in zmečkamo z lesenim tolkačem. V drugi kozici posebej skuhamo olupljen krompir in ga pretlačimo, ko je kuhan. Nato dodamo h krompirju ohrovt in kuhan fižol, vse skupaj solimo in pristavimo na štedilnik, da zavre. Na masti ali olju  popražimo moko, dodamo sesekljan česen in s tem zabelimo ohrovt. Enolončnico nato še po potrebi solimo in popramo ter kuhamo na manjšem ognju, da se zgosti. Postrežemo jo kot samostojno jed ali kot toplo predjed.

Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja

Foto: Tomo Jeseničnik