Nasveti

Čarobna moč eteričnih olj

jk
4. 5. 2024, 06.03
Deli članek:

Vonji so naši življenjski sopotniki, zato so sprožilci spominov na različne dogodke, občutja in zaznave. Osnova aromaterapije temelji prav na dejstvu, da imajo vonjalni dražljaji neposreden dostop do nezavednega. Sprožajo takojšnje občutke in reakcije, s tem pa močno vplivajo na naše počutje.

revija Jana
Eterična olja so koristna za kožo in počutje

Vonjev ne procesiramo v velikih možganih, temveč v limbičnem sistemu, ki je center za občutke v naših možganih. Sporočilo iz okolja nemudoma sproži izločanje hormonov sreče in naše počutje se izboljša. Pri tem razum ni vključen. Prav zato nam je tako težko vonje in arome opisovati z besedami.

Takojšen in trajni učinek

Število vonjev, ki nas obdajajo, je izjemno – več kot deset milijonov jih je! Ljudje jih zaznavamo le deset tisoč, tisti z najobčutljivejšim nosom, npr. izdelovalci parfumov, jih prepoznajo in razlikujejo do 30 tisoč. Vonj je eden prvih čutov, ki se razvijejo že v maternici, potem pa ima vse življenje vpliv na naše telo in duha.

To dejstvo lahko izrabljamo v svojo korist. Pa sploh ni treba zavestno vdihavati esence vonjav cvetja, lističev ali semen, saj so dišavne molekule povsod okoli nas in nenehno stimulirajo naš limbični sistem. Dišave v nas sprožajo različne reakcije: od sprostitve, sreče, osvežitve do zaspanosti itd. Pri tem pa nam ni v pomoč le nos, saj dišavne molekule prodirajo tudi skozi kožo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 18, 29. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!