Nasveti

Zelena lekarna: Neurejen krvni tlak

Sonja Grizila
13. 5. 2024, 04.00
Deli članek:

Neprijetna sta oba, prenizek in previsok krvni tlak, pri tem pa je previsok tlak seveda bolj nevaren, čeprav tudi nizek ni nedolžen.

revija Jana
-

 Boj z neurejenim krvnim tlakom se začne pri zdravem življenju, kar pa je za mnoge prezaposlene ljudi nepredstavljivo in se pri previsokem tlaku zanašajo predvsem na zdravilo, pri nizkem pa na kavo in številni tudi na alkohol.

 Vzroki za podivjan ali len krvni tlak niso povsem razkriti. Jasno je, da pretirana teža, stresno življenje, premalo gibanja, kajenje in alkohol pač niso koristni in da je pri povišanem tlaku (po novi doktrini je tlak nad 80/130 že vreden zdravnikove pozornosti) treba najprej poskusiti z urejenim življenjem, seveda postopoma. Ko ugotovimo, da s krvnim tlakom ni vse v redu, si ga je pametno večkrat meriti in zapisati, da bo zdravnik vedel, kaj se dogaja. Pri zdravniku imamo zaradi »učinka bele halje« navadno višjega kakor sicer. Opozorilni znaki za previsok tlak so razbijanje srca, vrtoglavica, prekomerno potenje, glavobol, rdečica na obrazu – vendar imamo lahko visok tlak tudi brez opozorilnih znakov. Utrujenost, mravljinčavost, vrtoglavica, bledica in še kaj so znaki nizkega tlaka, predvsem pa se je zjutraj zelo težko spraviti na noge. Pri nekaterih ljudeh tlak niha od zelo visokega do nizkega, kar je še posebej nevarno, zato je nujen posvet z zdravnikom.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 19, 7. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!