Nasveti

Zelena lekarna: Diabetiki vegani?

Sonja Grizila
4. 5. 2024, 05.01
Deli članek:

Knjige o diabetesu, ki ga je mogoče ozdraviti (in ne le ustaviti in krotiti), niso nič novega, pametno jih je prebrati in iz njih izluščiti kaj koristnega.

revija Jana
solata

Problem je seveda, ker pri diabetikih tipa I, ki jim je treba dodajati inzulin v celoti, v popolno ozdravitev težko verjamemo. Večina živi z boleznijo že od otroštva, med njimi so vrhunski znanstveniki, igralci, športniki …, skratka, dokazujejo, da je z zdravili in zmernim življenjem mogoče živeti zanimivo in dolgo. Precej ranljivejši so diabetiki tipa II, saj nekateri življenjskega sloga ne spremenijo in se zanašajo le na zdravila, mnogi  pa preizkušajo vse mogoče, da bi se zdravil znebili. Ena od takšnih knjig zagotavlja, da bodo lahko opustili zdravila, če bodo postali nizkomaščobni vegani – skratka, samo zelenjava, stročnice, žita, sadje in nekaj kapljic olja. Namesto mesa priporoča veganske izdelke iz supermarketov v obliki klobasic, burgerjev, sira, majoneze … Ko pogledaš na nalepke, kaj takšni izdelki poleg osnovnih sestavin (največkrat soje, čičerike, žitnih beljakovin) še vsebujejo,  se res vprašaš, ali so toliko boljši od jajca iz proste reje.

      Da ne bo pomote – veganstvo je lahko seveda zelo koristno, če so jedilniki smiselno sestavljeni, da dobi organizem vse, kar potrebuje. Če pa se temu pridruži še zelo malo maščob, je treba pojesti precej hrane, da je človek sit. Kar pomeni, da se mora bolnik nenehno ukvarjati s samim seboj in svojo prehrano, kar večini aktivnih diabetikov nikakor ne ustreza.  Je pa seveda pametno, da iz takšnih knjig poberemo čim več receptov za pripravo veganskih jedi, tudi sladic, ki bodo zelo popestrile običajne jedilnike.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 18, 29. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!