Nasveti

Janina zdravniška linija: Pogosti glavoboli zaradi amalgamskih plomb?

Marija Šelek
4. 5. 2024, 05.00
Posodobljeno: 13. 5. 2024, 14.22
Deli članek:

Amalgamske plombe odsvetujemo ljudem, ki so alergični na amalgam, otrokom do 15. leta, nosečnicam in doječim materam ter tistim z živčno-mišičnimi obolenji.

Dreamstime
GLAVOBOL, MIGRENA

Pozdravljeni, redno berem vaše zdravniške nasvete, ki so mi pomagali pri marsikateri zdravstveni nevšečnosti. Tokrat pa vas prosim za mnenje, ali res amalgamske plombe povzročajo razne zdravstvene težave. Pred leti, se spomnim, je bilo veliko zdravstvenih potrditev in tudi nasvetov, da jih je dobro zamenjati z belimi plombami in da so ljudje z različnimi zdravstvenimi težavami, ki so to storili, odpravili marsikatero med njimi. Jaz imam namreč pogoste glavobole, občasno tudi težave z želodcem. Ali je po vašem mnenju možno, da mi to povzročajo črne plombe, ki jih imam kar nekaj? Stara sem 50 let. Težko pričakujem vaš odgovor, ker me zelo zanima vaše mnenje oziroma kaj pravi o tem zdravniška stroka. Želim vam uspeha pri vašem delu, ki je neprecenljive vrednosti, saj brez dobrega zdravstva ni zdravih državljanov.
Lepo pozdravljeni,

Melita

Šimen Zupančič
Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije, svetnica

Spoštovana gospa Melita! 

Hvala za zanimivo in zelo aktualno vprašanje, o katerem se v strokovnih krogih razpravlja že vrsto let.
Amalgam je zlitina živega srebra (50 %), srebra (40 %), v nekaj odstotkih pa še  cinka, bakra … Dokler niso sestavin ponudili v kapsulah z natančno odmerjenimi posameznimi sestavinami, se je amalgam mešalo ročno in nato v plastični obliki tlačilo v pripravljeno kaviteto v zobu. To je bil čas, ko so bili živosrebrnim hlapom najbolj izpostavljeni zobozdravniki in zobni asistenti. S pripravljenimi kapsulami se je amalgam mešal strojno in s tem je bila tudi izpostavljenost bistveno manjša. Amalgam je v uporabi že več kot sto let in je še vedno najobstojnejša plomba – je poceni in ima antibakterijski učinek.

Najboljša alternativa so kompozitni materiali, ki so sicer bolj estetski, a dražji. Za apliciranje in izdelavo belih kompozitnih plomb je potrebno več časa, pa tudi znanja. Današnji kompozitni materiali so že tako izpopolnjeni, da kljubujejo tudi žvekalnim silam.

Živo srebro (v nadaljevanju Hg) se prenaša po krvi, največ pa se ga kopiči v ledvicah in možganih. Lahko se prenaša po popkovnici na plod. Pri velikem vnosu lahko prizadene možgane, zato je človek, ki je izpostavljen živosrebrovim hlapom, živčen, potrt, slabe volje in ima motnje spomina. Vendar doslej še nobena raziskava ni potrdila neposrednih povezav med naštetimi učinki in amalgamskimi plombami.
Kljub temu velja, naj ljudje, alergični na amalgam, otroci do 15. leta, nosečnice in doječe matere ter ljudje z živčno-mišičnimi obolenji ne dobijo amalgamskih plomb.

Ne hitite z menjavo plomb. Že od leta 2005 je strategija evropskih strokovnih združenj zmanjšati uporabo amalgama za zobne plombe. Vendar se ljudem odsvetuje menjavo amalgamskih plomb na vrat na nos. Tudi pri njihovem odstranjevanju se sprošča Hg, zato je nujna uporaba zaščitne gumijaste opne (koferdama), ki zaščiti pacienta. Še vedno pa se s tem onesnažuje okolje, v katerem je še več drugih odpadnih snovi, ki vsebujejo Hg.
Odmerki Hg v mesu nekaterih rib iz pločevinke so veliko večji, kot se ga izloča iz amalgamskih plomb. Hg vnašamo v telo s prehrano, vdihavanjem zraka, pitjem vode, uporabo kozmetičnih izdelkov in tudi amalgamskih plomb.
Seznam obolenj, ki jih povzroča Hg, je zelo obsežen, vendar je diagnosticiranje z objektivnimi metodami izredno težko, ker hitro izhlapi iz tkiva. Zato zanesljiva diagnoza samo s strani zdravniške stroke za zdaj ni mogoča.

Zdaj pa k nasvetu in odgovoru na vaše vprašanje, gospa Melita.
Glede na vaša leta sklepam, da imate amalgamske plombe že kar nekaj časa. Malo širše sem se razpisala o Hg in amalgamskih plombah, da boste laže razumeli, da je na vaše vprašanje težko odgovoriti preprosto – črno-belo.
Tako imenovane »črne« plombe, ki  sem jih v 47 letih dela naredila kar veliko, nisem nikoli imenovala črne, ker sem jih vedno po strditvi spolirala do visokega sijaja in so bile videti srebrne. Temne so postale, če se tega ni storilo ali če pacient več let ni prišel na pregled.

Strinjam se z vami, da se amalgamske plombe po estetiki ne morejo primerjati s kompozitnimi belimi zalivkami, vendar pa te po trajnosti niso konkurenčne amalgamskim, čeprav so današnji kompoziti izpopolnjeni in se jih namešča tudi v področja čeljusti, ki so obremenjena z žvekalnimi pritiski v stranskem, manj vidnem področju ust.
Z leti so se estetska merila v zobozdravstvu zelo spremenila v prid lepim zobem in ne več samo funkcionalnosti. Vendar stremljenje samo k estetiki s skoraj nevidnimi belimi plombami ni vedno priporočljivo, saj moramo posvetiti pozornost tudi dobremu funkcioniranju zob.
Ustrezno razmerje med estetiko in funkcionalnostjo po predhodni strokovni oceni, kaj je najboljše za pacienta, je individualna odločitev in dogovor med pacientom in zobozdravnikom. Odvisna je tudi od osebnostnih lastnosti človeka, spola, njegovih estetskih meril, poklica, ki ga opravlja, in še cele vrste drugih dejavnikov, ki jih bo zobozdravnik upošteval, če ne bodo v škodo pacientovim zobem in zdravju.

Ne menjajte vseh naenkrat! Zato svetujem postopno menjavo amalgamskih plomb, kadar pridete na redno kontrolo.  Zobozdravnik vam bo strokovno odstranil amalgamsko plombo pod že omenjeno zaščito z gumijasto opno (koferdamom) in si nato vzel  čas za izdelavo zahtevnejše bele plombe ali prevleke oziroma ustreznega nadomestka. Odločitev je odvisna od obsežnosti manjkajoče zobne krone. Bele kompozitne plombe se najbolje obnesejo na manjših defektih zobne krone, pri obsežnejših okvarah pa je bolj umestna prevleka ali drug sodoben zobni nadomestek. Pri odločitvi vam bo strokovno svetoval zobozdravnik.
Odločitev, da bi se naenkrat pri enem obisku zamenjalo več ali vse amalgamske plombe, je nestrokovna in preveč obremenjujoča za pacienta ter nikakor ni priporočljiva.

Spoštovana gospa Melita, za vaše težave – glavoboli in želodčne težave – je lahko veliko vzrokov in je malo verjetno, da so v amalgamskih plombah. Zato se s svojim zobozdravnikom najprej temeljito pogovorite o svojem stanju v ustih, ki je specifično in se ne more primerjati z nobenim drugim.  Glede na to bosta sprejela strokovno utemeljeno odločitev, ki bo za vas najoptimalnejša.
Želim vam vse dobro in lepo pozdravljeni!

Prim. Marta Križnar Škapin, dr. stom., svetnica

Jana
Janina zdravniška linija

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!