Nasveti

Vesel šopek z zlaticami

Metka McCully Žigon
13. 5. 2024, 06.00
Deli članek:

Zlatice bodo v še tako temačen prostor in dan vnesle svetlobo ter dobro voljo. Ali niso prekrasne te preproste travniške cvetlice? Cvetijo v res prijetni zlato rumeni barvi, ki se poda tako v moderno stanovanje kot tradicionalno opremljeno podeželsko hišo.

Mateja J. Potočnik
Visoka vaza zla-ticam omogoči, da se izkažejo v vsej svoji lepoti.

Videz, vaza: visoka vaza zlaticam omogoči, da se izkažejo v vsej svoji lepoti. Družbo jim delajo vrtne narcise, ki pritegnejo oko s svojimi belimi cvetovi in žarečo rumeno oranžno sredico. Šopek povežejo v ubrano celoto tako imenovane polnilne rastline. To so tiste skoraj neopazne rastline ali zelenje, ki zapolnijo prostor in dajo ozadje cvetovom, ki zaradi njih pridejo še bolj do izraza. Vlogo mašila v tem šopku igrajo zeleni listi čmerike, teloha in še zelena neodprta, kroglasta socvetja snežnih kep.

Uporabljene rastline

1. Listi zelenega  teloha (Heleborus sp.) in čmerike (Veratrum sp.) – obe rastlini rasteta samoniklo na robu gozda. Listi teloha so nekoliko temnejše zelene barve in lepo narezani. Listi čmerike so bolj pokončni in svetleče zeleni. V vazi zdržijo zelo dolgo, vsaj dva tedna, tudi tri. Opozorila pa bi rada, da sta obe rastlini strupeni. Če imate majhne otroke,  je bolje, za vsak slučaj, namesto teh dveh rastlin uporabiti recimo liste host, ki so prav tako lepi. Ko sem pripravljala tale šopek, so moje hoste komaj poganjale in niso imele še dovolj velikih listov.

2. Narcise sorte 'Geranium' (Narcissus sp.) – so znane vrtne rastline. Sorta izvira iz vrste Narcissus poeticus (to so naše divje narcise). Zacvetijo razmeroma pozno, takrat, ko se druge vrste in sorte narcis že poslovijo. So izvrstna sorta za rezano cvetje, saj razvijejo cvetove na dolgih pecljih in v vazi zdržijo kar dolgo, vsaj pet dni. Njihova odlika je še, da dišijo in razvijejo na enem steblu več cvetov. Izvrstne so tudi posajene na vrtne gredice, kjer bodo vsako leto lepše in večje. Sadimo jih na sončno odcedno lego. Dobro prenesejo sušo. Voluharji jih ne marajo.

Mateja J. Potočnik
Narcise, snežne kepe in zlatice.

3. Snežne kepe (Viburnum opulus ) – so stara in dobro poznana vrtna grmovnica. Za v vazo lahko naberemo še zelene nerazvite cvetove. Z njimi lahko ustvarimo lepe in zanimive kombinacije. Seveda lahko v šopkih uporabimo tudi popolnoma razvita socvetja, ki so snežno bela in jim zato v slovenščini rečemo snežne kepe. V vazi zdržijo od pet do sedem dni. Priporočam, da liste odstranite, ker prej ovenijo.

4. Ripeča zlatica (Ranunculus acris) – rastlina naših cvetočih travnikov. V vazi se izvrstno obnese vsaj teden dni. Naberemo rastline, ki imajo še veliko popkov in komaj kakšen odprt cvet, tako se bodo obdržale dolgo. Moram pa priznati, da odcveteli petali dnevno odpadajo in moramo mizo vsaj enkrat dnevno pobrisati ali stresti prt. Sicer pa res krasna cvetlica.

Nasvet: da bo šopek kar najdlje lep, menjamo vodo v vazi vsaj vsak drugi dan. Obenem pristrižemo peclje. Veliko rastlin iz narave, z vrta in tudi iz cvetličarne je strupenih. Ni se treba bati, le poznati moramo rastline. Pri zelo majhnih otrocih je potrebna previdnost, živali pa imajo svoj dobro delujoči instinkt in niso v nevarnosti.

Mateja J. Potočnik
Šopek z zlaticami

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!