Nasveti

Toč s klobaso in njoki

Jana
16. 6. 2009, 08.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Goriških Brdih zelo radi pripravljajo različne toče, omake, v katere pomakamo kruh ali kaj drugega. Najbolj znana sta toč s pršutom in toč s klobaso.

Gospodinjo Anuško s turistične kmetije Štekar v Snežatnem je toč naučila pripravljati mama. Ker je priprava jedi hitra in preprosta, so jo gospodinje rade kuhale za malico, predvsem ob večjih kmečkih delih. Toči so lahko mesni ali brezmesni, tem so rekli »toč furbo«. Glavne sestavine brezmesnih so bile fižol, jajca, čebula, paradižnik in vino.

Sestavine za toč s klobaso: 1 klobasa + 1 čebula + 1 žlica masti + 2 dl rdečega vina + 1 žlica moke + voda + 1 žlica  pasiranega paradižnika.

Priprava:  Na masti popečemo narezano klobaso in čebulo. Posebej umešamo vino, moko, vodo in paradižnik ter vse skupaj  pokuhamo s pečeno klobaso. Po želji lahko dodamo baziliko ali majaron. Tako pripravljen toč polijemo čez njoke, ki smo jih naredili iz moke in krompirja. Toč lahko ponudimo tudi s polento ali kuhanim krompirjem.

Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja

Foto: Tomo Jeseničnik